Tervezés és abroncsgyártás - A gumiabroncs 6 funkciója

A gumiabroncs 6 funkciója

Abroncs és technológia

Az abroncs a jármű fontos szerve. Egyedüli érintkezési pont a talajjal, ezért lehetővé kell tennie a gyorsítást, kanyarodást, fékezést az út állapotától, vezetési módtól és időjárási viszonyoktól függetlenül. Közben pedig a kényelem érzését nyújtja a vezetőnek és utasainak.

A gumiabroncs 6 funkciója Az abroncs hat lényeges funkciója: hordoz, gördül, irányít, továbbít, csillapít és tartós - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Az abroncs pontosan hat lényeges funkciót tölt be az Ön biztonsága és jó közérzete érdekében: hordoz; gördül; irányít; továbbít; csillapít; és tartós.

1.  Hordoz

Egy abroncs súlyának több mint ötvenszeresét hordozza, élettartama során pedig 20 milliónál több alakváltozást szenved el. Ezen kívül a jelentős terhelésátadásokkal szemben ellenállónak kell lennie, úgy gyorsulásnál, mint fékezésnél.

2.  Gördül

A gumiabroncsnak minden burkolaton meg kell őriznie teljesítményét, -50 °C és +50 °C között változó hőmérsékleten. A hatékonyság és a környezet kímélése miatt kis gördülési ellenállással is kell rendelkeznie.

3.  Irányít

Az abroncsnak biztosítania kell a jármű iránytartását minden körülmények között. Ez azt jelenti, hogy a keresztirányú erőket megcsúszás nélkül kell elviselnie. Ez a tulajdonsága többek között függ az első és a hátsó tengelyek közötti nyomáskülönbség helyes megválasztásától.

4.  Továbbít

Egyenes útvonal, ív, gyorsítás, fékezés... Az abroncs minden pillanatban továbbítja a motor energiáját a talaj felé. A vezetés, útburkolat és a környezet számos kihívásának kell megfelelnie. Hosszanti és keresztirányú erőket továbbít, amely akár saját súlyát is elérheti, egy tenyérnyinél alig nagyobb felületen.

5.  Csillapít

Az abroncs elnyeli az akadályokat és csillapítja az út egyenetlenségeit, biztosítva a járművezető és utasai kényelmét és a jármű hosszú élettartamát. Fő ereje a rugalmasságában rejlik, különösen függőleges irányban.

6.  Tartós

A gumiabroncs élettartama függ a használat körülményeitől (terhelés, sebesség, az útburkolat állapota, a jármű állapota, vezetési stílus stb.) és a talajjal való érintkezés jellegétől. A levegőnyomás tehát jelentős szerepet játszik ezen a téren. Hatása van:

  • az érintkezési felület méretére és alakjára;
  • a talajjal érintkező abroncs különböző pontjaira ható erők megoszlására.

 

Forrás: Michelin „A gumiabroncs funkciói" című filmje