Gumiabroncs címkézés: használati utasítás - A címke nem mond el mindent

A címke nem mond el mindent

Gumiabroncs címkézés: használati utasítás B. József

A gumiabroncsok európai címkézése három paraméterre vonatkozik: gördülési ellenállás, fékezés nedves útburkolaton és a külső menetzaj. Ez valódi előrelépés, de ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk egy gumiabroncs teljesítményéről, más tényezőket is figyelembe kell venni, például az élettartamot vagy a száraz útburkolaton való fékezést.

A gumiabroncs-címkézés kritériumainak bemutatása Az európai gumiabroncs-címkézés teljes-e? - A fénykép csak illusztráció © : Rezulteo

A biztonság  és az üzemanyag-fogyasztás területén játszott lényeges szerepének ellenére az átlagautós még mindig úgy tekint a gumiabroncsra, mint egy kevésbé fontos tartozékra. Amikor cserére kerül sor, gyakran az autószerelőre támaszkodik, vagy kihasználja a heti akciót - anélkül, hogy időt szakítana a termékek teljesítményeinek összehasonlítására.

Az értékesítési helyeken bevezetésre kerülő gumiabroncsok európai címkézése hozzájárul ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon. A gumiabroncsok három szempont szerinti  – gördülési ellenállás, fékezés nedves útburkolaton és külső menetzaj teljesítmény-értékelésének köszönhetően ugyanis – a fogyasztó saját maga tudja összehasonlítani egymással a különböző abroncsokat, amelyek igényeinek és pénztárcájának megfelelnek. `

 

Az autós magazinokban közölt tesztek 15 szempontja

Ez az intézkedés tényleges előrelépés a fogyasztók tájékoztatása felé. Egy abroncs tényleges teljesítményeinek értékelésekor azonban más szempontokat is figyelembe kell. Az autós magazinok és gyártók nem mulasztják el, hogy emlékeztessenek erre.

A magazinok azt hangsúlyozzák, hogy az általuk közölt abroncstesztek mintegy tizenöt szempontot tartalmaznak. Ami a gyártókat illeti, ők azt mondják, hogy mintegy 50 különböző tulajdonságot mérnek prototípusaik teljesítményének értékelésekor.

Melyek azok az egyéb szempontok, amiket az abroncsok címkéjén kívül figyelembe kell venni, ha abroncsot cserélünk? Íme három másik, melyeket a legtöbb gyártó fontosnak tart :

  • Élettartam. Ha figyelembe vesszük egy abroncs gazdasági és környezeti hatásait, ez a szempont közvetlenül a gördülési ellenállás után következik. A lassan és egyenletesen kopó abroncs ugyanis egy évvel is tovább tarthat, mint egy másik.
  • Tapadás kanyarban. A biztonság szempontjából ez egy nagyon fontos kérdés. A Drezdai Egyetem Balesettudományi Tanszéke szerint a balesetek 25%-a kanyarokban következik be.
  • Fékezés száraz útburkolaton. Az általános elképzeléssel ellentétben, a balesetek 70%-a száraz útburkolaton történik, állítják a Drezdai Egyetem  szakértői. Érdemes tehát felvenni az európai címkézés szempontjai közé.

Persze, ezekhez a szempontokhoz még hozzávehetnénk más, szintén fontos szempontokat is: ellenállás az aquaplaninggal szemben, stabilitás nagy sebességnél,  reakcióképesség száraz úton, terep-egyenetlenségek abszorpciója stb.

  

13 szempont a Rezulteo-n 

Hogy juthat hozzá azokhoz az teljesítmény-információkhoz, amelyek nem szerepelnek az új címkén?

Támaszkodhat azokra a tesztekre, amelyet független szervezetek  (TÜV SÜD, Adac…) autós magazinok vagy autóklubok számára készítettek.

Megnézheti az abroncsleírásokat weboldalunkon is (Tesztek és próbák fül). Azzal a szándékkal, hogy a lehető legteljesebb körű tájékoztatást nyújthassuk, kidolgoztunk egy gumiabroncs teljesítményértékelő rendszert, amely az európai autós magazinokban publikált teszteken alapul. Algoritmusunk összesíti és súlyozza ezeknek a teszteknek az eredményeit, 9 teljesítményt különböztetve meg a nyári, és 13 teljesítményt a téli abroncsokra. Jó ok arra, hogy vásárlását a Rezulteo weboldalon készítse elő!