Gumiabroncs címkézés: használati utasítás - Az abroncsok címkézése: a három teljesítmény-szempont

Az abroncsok címkézése: a három teljesítmény-szempont

Gumiabroncs címkézés: használati utasítás

Az új címke a gumiabroncs három alapvető teljesítményéről tájékoztatja a fogyasztót: energiahatékonyság, nedves tapadás és a külső menetzaj. Minden teljesítményhez tartozik egy osztály, amelyet betű és szín jelöl.

A három teljesítmény-kritérium az abroncscímkén A 3 kritérium, melyek a gumiabroncsok teljesítményének meghatározására hivatottak - A fénykép csak illusztráció © : Rezulteo

Energiahatékonyság

A gumiabroncs a teljes üzemanyag-fogyasztásnak körülbelül 20%-áért felelős. Az abroncs az útburkolaton való gördülés hatására deformálódik és hőt bocsát ki. Ennek a jelenségnek során egy erő jön létre, amit gördülési ellenállásnak (RR) neveznek. Minél magasabb a gördülési ellenállás, annál több üzemanyagot fogyaszt a motor.

EnergiahatékonyságA fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved
 Az alacsony gördülési ellenállás tehát fontos szempont az üzemanyag-fogyasztás, következésképpen a CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

A címke jelzi, hogy milyen besorolást kapott az abroncs gördülési ellenállása. Az értékek A-tól (legalacsonyabb RR) G-ig terjednek (legmagasabb RR).

>>A gumiabroncsok teljesítményének összehasonlítása a címke segítségével

 

A fékezés hatékonysága nedves útburkolaton

Az abroncs tapadása a nedves útburkolaton lényeges biztonsági szempont a járművezető és az utasok számára. Méréséhez az európai előírás egy protokollt állított össze, amely többek között részletesen leírja, hogy milyen körülmények mellett kell a tesztet végrehajtani: kezdeti sebesség, a pálya tulajdonságai, vízmagasság, hőmérséklet stb.

 

A fékezés hatékonysága nedves útburkolatonA fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved
Az osztályozást a tesztelési eredményeknek egy referencia-abronccsal történő összehasonlítása adja. Az értékek A-tól (legjobb) G-ig (legkevésbé jó) terjednek.

>>A gumiabroncsok teljesítményének összehasonlítása a címke segítségével

 

A külső menetzaj

A külső menetzajA fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved
Az abroncs gördülésekor keletkező zaj az életminőséghez kötődő szempontokhoz tartozik. Fontos része a jármű által keltett összes zajnak. 50 km/h fölött pedig a menetzaj dominál. A külső menetzaj csökkentése tehát a zajártalom mérséklésére tett erőfeszítések részét képezi.

A teszt során mért eredményt egy előírás által meghatározott határértékkel hasonlítják össze. A menetzajnál három osztályt különböztetünk meg, amelyet egy (a legjobb érték), kettő, vagy három hanghullám ábrázol.

>>A gumiabroncsok teljesítményének összehasonlítása a címke segítségével