Vásárlási kalauz a gumiabroncshoz - Használhatunk-e más abroncsméretet?

Használhatunk-e más abroncsméretet?

Jó áron vegye gumiabroncsát Géza

Az eredeti mérettől eltérő méretű abroncsokat szeretne vásárolni, vagy azért, mert célja az autó „tuningolása”, vagy azért, mert spórolni szeretne. Tudnia kell, hogy szigorú feltételeknek kell megfelelnie, mert különben szabálytalanságot követ el - sőt, veszélybe kerül. A témával kapcsolatban a Rezulteo álláspontja egyszerű: tartsa be az autógyártók által jóváhagyott méreteket.

Váltóméret első abroncs  Az abroncs méretének megváltoztatásához figyelembe kell venni a váltóméret szabályait - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Ez a kérdés rendszeresen visszatér a fórumokon : áttérhetek-e egy adott abroncsméretről ilyen és ilyen másikra? A motivációk eltérőek. Egyeseknél arról van szó, hogy sportos külsőt szeretnének adni az autójuknak, azzal, hogy nagyobb átmérőjű felnit használnak. Másokat inkább a kiadások csökkentése vezérel azzal, hogy az elsőszerelt abroncsnál olcsóbb méretet választ. Akármi is az ok, az abroncs méretének megváltoztatása nem jelentéktelen döntés. Műszaki és törvényes vonzatai vannak, amikről feltétlenül tudnia kell.

Csupán az autógyártó által jóváhagyott méretek jöhetnek szóba

Az autógyártók, és csakis ők határozhatják meg a járműre alkalmas méreteket. Tanulmányok és próbák eredményeként maximális teljesítményt és biztonsági szintet garantálnak. Ha ezektől a méretektől eltérünk, akkor fennáll a veszélye annak, hogy megváltozik a jármű viselkedése, ezáltal az Ön biztonsága. Ezen kívül, minimum egy bírságra is számíthat rendőri ellenőrzés esetén, vagy a műszaki  vizsgán ellenőrzéskor, és a legrosszabb esetben biztosítása nem fedezi a kárt baleset esetén.

 

Az abroncsok váltóméreteinek szabályai

Milyen szempontokat kell tehát betartani, ha meg szeretné változtatni az abroncsok méretét? Három betartandó szabály van:

  • Az új méret terhelési indexének és sebesség indexének azonosnak vagy magasabbnak kell lennie az eredeti abroncsénál.
  • Az abroncs külső átmérőjének közel azonosnak kell lennie az eredeti abroncséval, hogy megőrizze az autó tulajdonságait, ezen belül a sebességmérő pontosságát és a vezetést segítő eszközök beállítását (ABS, ESP stb.).
  • A sárhányók ívénél elegendő helynek kell lennie az új méret befogadásához (ne feledkezzen meg róla, hogy még több helyre van szükség akkor, ha télen láncot kell felszerelnie). 

Tudnia kell, hogy vannak elméleti váltóméret táblázatok, amelyek figyelembe veszik az európai abroncsgyártók szövetsége, az ETRTO (European Tyre and Rim Technical Organisation) által meghatározott szempontokat. Ezek a táblázatok nem feltétlenül átalakítási vagy „tuning” útmutatók.

 

Hogy találjuk meg az engedélyezett méreteket?

A témával kapcsolatban a Rezulteo álláspontja egyszerű: tartsa be az autógyártók által jóváhagyott méreteket ! De még meg is kell találni őket…

  • Az autójára jóváhagyott méretek általában a vezető felőli ajtó keretében vagy a műszaki leírásban, vagy a jármű forgalmi engedélyében találhatók.
  • Megtalálhatja őket, ha a Rezulteo nyitólapján lévő abroncsválasztó funkciót használja.
  • Végül meg is kérdezheti egy műszaki vizsga állomáson,  ahol hivatalos adatokkal rendelkeznek.

 

A Rezulteo abroncsválasztó funkciójának megjelenített eredménye

Rezulteo abroncsméret oldal A fénykép csak illusztráció © : rezulteo

Egy BMW Serie 3-hoz a Rezulteo abroncsválasztója 6 engedélyezett méretet javasol, amelyből 3 eltérő méret, 4 felniméretre.

 

Széles abroncsok: előnyei és hátrányai

A széles abroncsok növelik a talajjal való érintkezési felületet, tehát a száraz útburkolaton való tapadást. A kormány gyors reakcióját is lehetővé teszik. Ugyanakkor negatív hatásuk lehet a vezetési kényelemre, mert a kisebb oldalgumik kevésbé nyelik el az útburkolat egyenetlenségeit, valamint a fékezésre nedves útburkolaton (kevésbé vezetik el a vizet), és az üzemanyag-fogyasztásra is (nagyobb gördülési ellenállás).