Vásárlási kalauz a gumiabroncshoz - Használt abroncs jó üzlet, vagy kockázatos vétel?

Használt abroncs jó üzlet, vagy kockázatos vétel?

Jó áron vegye gumiabroncsát J. József

Spórolni szeretne, ezért talán kísértésbe esik, hogy használt gumiabroncsot vásároljon. Az árak tényleg verhetetlenek, de a biztonságot érintő kockázat nem elhanyagolható. Előírások, általános állapot, ár: mielőtt ezt a megoldást választja, a következőket kell tudnia.

Használt és új gumiabroncsok A használt abroncsok vásárlása biztonsági kockázattal jár - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

A használt abroncs piaca dinamikusan bővül. Autóbontók, forgalmazó hálózatok, internetes portálok: az ilyen termékek megszerzésére irányuló megoldásokból nincs hiány. Válságos időszakban tényleg vonzó lehet használt abroncshoz folyamodni az autóval járó kiadások csökkentése érdekében. De meg kell győződni arról is, hogy nem kockáztatjuk-e a biztonságunkat. Milyen abroncsot válasszunk, hogy megfeleljünk a KRESZ előírásainak? Hogyan ellenőrizzük az abroncs állapotát, és hogy fedezhetjük fel az esetleges hibákat? A kínált ár tényleg előnyös? Íme, néhány információ a válaszokhoz.

 

Mit mond a törvény?

Jogi szempontból be kell tartania azokat a szabályokat, amelyek minden járműre vonatkoznak.

  • Az abroncs méreteinek meg kell egyezniük az autógyártó által jóváhagyott méretekkel. Be kell tartania az ajánlott terhelési és sebesség indexeket.
  • Az azonos tengelyre szerelt abroncsoknak egyformáknak kell lenniük. Azaz azonos márkájúaknak, azonos modellnek és azonos méretűeknek (terhelési és sebesség indexet beleértve). 

 

Az abroncsok ellenőrzése 

Abroncstartó állvány A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com
Az abroncs kopottságának megállapításához mérje meg a fő csatornák mélységét több helyen: az alacsonyabb mélységet vegye figyelembe. Emlékeztetjük arra, hogy a törvény szerinti legkisebb mélység 1,6 mm az abroncsnak legalább egy pontján. Így ha a mért mélység 4 mm, még marad 2,4 mm, amit elkoptathat a törvény szerinti határ eléréséig. Egyes portálok áraikat az abroncs maximális kopottságának mértéke alapján adják meg (30, 15 és 5%, például).

Minden további nélkül húzza csak végig a kezét az abroncs felületén, hogy észrevegye az esetleges rendellenes kopásokat. Egyenetlen kopás gyakran a karbantartás hiányának jele. Ha például egyik oldala kopottabb, mint a másik, az a futómű beállításának a hibájára utal; a mintázat szélein kopott abroncs pedig általában a felfújás hibáját jelzi…

Ellenőrizze az oldalgumikat is, hogy felfedezze rajtuk az esetleges sérüléseket, például hólyagosodást, repedéseket vagy deformálódást. Vigyázat, az ilyen sérülés műszaki ellenőrzésnél külön vizsgálatot igényel.

Utolsó ellenőrzés: ha az abroncs jó állapotban van, győződjön meg életkoráról. A gumi ugyanis keményedik az idő múlásával, ezért a látszatra jó abroncs működésnél veszíthet a tulajdonságaiból, ha öt évnél régebben gyártották. A gyártási idő megismeréséhez keresse meg a DOT kódot az abroncs oldalgumiján. 

Mindezek az ellenőrzések arra is vonatkoznak, ha használt autót vásárol

 

 

Tényleg jó üzlet?

Miután megvizsgálta a használt abroncs állapotát, már csak azt kell megvizsgálni, hogy az ajánlott ár tényleg előnyös-e. Azt javasoljuk, hogy ehhez egyszerűen használja a Rezulteo portál árösszehasonlítóját : Megmutatja, hogy az adott helyen melyek a legjobb árak. Ha az árak közötti eltérés kicsi, inkább új abroncs vásárlását válassza.

 

Téli abroncsok: néha jó használt abroncsok

Amikor egy autós úgy dönt, hogy lecseréli autóját, gyakran előfordul, hogy jó állapotban lévő abroncskészlete marad, a méretei miatt viszont nem alkalmas az új járműre. Ekkor hajlandó eladni őket. Jó üzlet azoknak, akik használt téli abroncsokat keresnek! Másik lehetőség: egyes autójavító központok abroncstárolási szolgáltatást vállalnak. Márpedig előfordul, hogy egyes vevők nem jönnek vissza abroncsaikért (új jármű vásárlása vagy költözés). Kérdezze tehát meg viszonteladóját, hogy van-e használt téli abroncs készleten az Ön méreteiben