Vásárlási kalauz a gumiabroncshoz - Kínai abroncsok: mi az ára az Ön biztonságának?

Kínai abroncsok: mi az ára az Ön biztonságának?

Jó áron vegye gumiabroncsát J. József

A kereskedelmi honlapokon a konkurensekkel szemben verhetetlen árakon kínált kínai abroncsok vonzóak lehetnek a jó üzletet kereső fogyasztók számára. Márpedig az összehasonlító próbákon nem felelnek meg, különösen a nedvestapadás teljesítménye szempontjából.

Kínai abroncsok és biztonság Mit ér a kínai abroncs biztonsága? - A fénykép csak illusztráció © : rezulteo

Több mint 300 összegyűjtött kínai márka

Lehetetlen pontosan megmondani az Európába importált kínai márkák számát. Szakértőink szerint feltehetően több, mint 300. A LingLongWanLiBlackstone, Goodride vagy Infinity a legismertebbek között szerepelnek. De havonta jelennek meg újabbak… Az igaz, hogy Kínában egy abroncsmárka piacra bocsátása elsősorban marketing kérdés, a gyártók jellemzően más márkák számára gyártanak, nem a sajátjukat…

 

Verhetetlen árak...

kínai eredetű abroncsok legnagyobb ütőkártyája kétségkívül az áruk 20 - 50%-kal olcsóbbak a konkurens prémium márkáknál… Ha veszünk egy gyakori méretet, például 185/60 R15 H, az GumiOutlet a Wanli S1023 abroncsát 46 €-nál olcsóbban árulja, míg a Goodyear EfficientGrip ára 100 € körül van. A különbség kétszeres: ez természetesen gondolkodásra késztet...

A kínai abroncsok ezen kívül könnyen elérhetőek. Jóllehet nehéz megtalálni őket a szervizekben vagy forgalmazóknál, minden további nélkül megvásárolhatók a kiskereskedelmi weboldalakon. A gumik.hu, weboldalon például, a 83 kínált márka közül körülbelül tizenöt márka kínai.

 

… de rossz a teljesítmény nedves útburkolaton

A bökkenő azonban a teljesítmény-mutatóval van. Ezt bizonyítják az autós magazinok vagy független szervezetek, például az ADAC (német autóklub) vagy a TÜV SÜD által közzétett összehasonlító tesztek. Az abroncsok panelje ezentúl gyakran tartalmaz egy vagy két kínai abroncsot, amelyek nehezen tűrik az összehasonlítást a többi abronccsal.

Így az ADAC által a nyári gumikkal végzett legutóbbi összehasonlító teszten, két kínai abroncs szerepelt a 185/60 R15 H méretben: a Rotallia Radial F108 és Sailun Atrezzo SH402 abroncsokról van szó. Mindkettő az utolsók között van az osztályozásban, a nedves útburkolaton való viselkedés nagyon rossz értékeket adott: nagyobb fékutak, a vízencsúszással szemben kis ellenállás... Más szóval, ezek az abroncsok esős időben veszélyesek.

Összességében a biztonsággal kapcsolatos teljesítmények nem kielégítőek, sőt teljesen hiányoznak. Az egyetlen terület, ahol a kínai abroncsok brillíroznak, az a kis gördülési ellenállás, így jó értékelést érhetnek el az energiahatékonyságra.

Összefoglalva: jelenleg a kínai abroncsok vásárlása komoly veszélyekkel jár. Az ár vonzereje nem feledtetheti el azt, hogy ezek a termékek gyakran hiányosak a biztonság szempontjából.