Vásárlási kalauz a gumiabroncshoz - Milyen abroncs való a vezetési környezetemhez?

Milyen abroncs való a vezetési környezetemhez?

Jó áron vegye gumiabroncsát J. József

A megfelelő abroncs kiválasztásához a gyártó ajánlásai nem elegendőek. Számolnia kell vezetési szokásaival is, és azzal is, hogy milyen környezetben közlekedik.

Autóban Az abroncs kiválasztásánál a vezetési körülményeket is figyelembe kell venni - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Nem ugyanolyan típusú abroncsot fog választani akkor, ha az autóját főként rövid városi távokra használja, ha autópályán falja a kilométereket, vagy ha sportautót vagy 4x4-est vezet.

Főként városban közlekedik

A városi vezetést sűrűn elhelyezett jelzések, számos útkereszteződés és akadályok (gyalogos, kerékpáros, motor stb.) feltűnésének veszélye jellemzi. Mindezek miatt az abroncsok gyakori leállásnak, gyorsításnak és akadályoknak vannak kitéve. Figyelembe kell tehát venni ezeket a tényezőket, és bizonyos teljesítményű gumiabroncsokat előnyben kell részesíteni.

  • Fékút. Olyan abroncsokra van szüksége, amelyek minimális fékutat biztosítanak, száraz és nedves útburkolaton is.
  • Robusztusság. Válasszon ellenálló gumikat. Városban a gumiknak számos megállást és indulást kell elviselniük. 

Főként országúton, vagy autópályán közlekedik

Az autópálya infrastruktúra a többi úthálózattól három szempontból különbözik: a sebességnek, az utazási távolságoknak és a forgalom sűrűségének szempontjából, nagy zsúfoltság esetén.

Az alábbi teljesítményekre kell elsősorban odafigyelnie:

  • Élettartam. Az egyenletes és nagy sebesség miatt az abroncsokra más fajta igénybevételnél erősebben hat a gumit koptató erő. Ezért inkább hosszú élettartamú abroncsokat válasszon.
  • Vezetési kényelem. A kevésbé fárasztó hosszú utazások érdekében válasszon a rezgés és a zajszint szempontjából jó vezetési kényelmet ígérő abroncsokat.
  • Fékút. Ha nagy sebességgel közlekedik, olyan abroncsokra van szüksége, amelyek minimális fékúttal rendelkeznek, száraz és nedves útburkolaton is.

Ha sportkocsit vezet

Ha szereti a sportos vezetést, olyan abroncsokra van szüksége, amelyek kitűnő tapadást és stabilitást nyújtanak kanyarban (a közúti közlekedés szabályainak betartása mellett, vagy engedélyezett pályán).

  • Tanács: inkább a nagy teljesítményű, vagy akár sportos abroncsok közül válasszon (vezetés pályán), jobban megfelelnek az elvárásainak.

Ön egy 4x4-est vezet

Itt is nagy a választék, attól függően, hogy 4x4-es járműve milyen típusú (SUV, vagy terepjáró), és attól, hogy milyen célra használja - kizárólag országúti vezetés, vegyes használat (országút és földút), vagy tényleg terepen való használat. 

A téli gumi biztonsági befektetés

Ma már minden abroncsgyártó kínál a jármű típusának és a használatnak megfelelő téli gumiabroncsokat. Ezekkel a gumikkal teljes biztonságban közlekedhet, amint az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken. Ez a vásárlás természetesen költségekkel jár, de hamar megtérül. Először is a biztonság szempontjából, másodszor pedig azért, mert annyival kevesebbet használja a nyári gumikat.

>> Bővebben a téli abroncsról