Vásárlási kalauz a gumiabroncshoz - Milyen típusú járműre milyen abroncsot?

Milyen típusú járműre milyen abroncsot?

Jó áron vegye gumiabroncsát

A megfelelő abroncs kiválasztásához a gyártó ajánlásai nem elegendőek. Számolnia kell vezetési szokásaival is, és azzal is, hogy milyen környezetben közlekedik.

Parkoló járművek A vásárolni kívánt gumiabroncsot először a jármű alapján kell kiválasztani - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Tudni kell, hogy a járművére eredetileg felszerelt gumiabroncsokat, vagy „elsőszerelésű” abroncsokat az autógyártó az abroncsgyártókkal egyetértésben jóváhagyta. Különösen a következőket veszik figyelembe:

  • a sárhányók ívét;
  • a felnik méretét;
  • a jármű teljesítményét a sebesség szempontjából;
  • a fékezést;
  • a jármű súlyát.

Mennyit érnek az elsőszerelésű abroncsok?

Az úgynevezett elsőszerelésű abroncsok egyszerűen az eredeti abroncsok, amelyeket az autógyártó kiválasztott, hogy járművére felszerelje. Ezek a legjobb abroncsok? Nem feltétlenül.

Egyes abroncsokat kifejezetten egy autógyártó számára fejlesztettek ki. Az autógyártók különleges jóváhagyása a gumiabroncsoknál egyedi tulajdonságokat jelent. Többek között tartalmazzák az abroncs belső felépítését, a terhelési indexet és a sebesség indexet. Ezeket a tulajdonságokat jelölik az abroncs oldalgumiján.

Amikor ki szeretné cserélni a gumiabroncsokat, feltétlenül be kell tartania az autógyár ajánlásait.

Mindenesetre léteznek elméleti méretösszehasonlító táblázatok: az Európai Abroncs- és Keréktárcsagyártók Technikai Szövetsége (European Tyre and Rim Technical Organisation, ETRTO) a legnagyobb gumiabroncs-gyártókat gyűjti össze és egy alapméret segítségével a gépjármű technikai paramétereivel compatibilis normákat állít fel.

 

Vigyázat: a műszaki vizsgán ellenőrzik, hogy a felszerelt abroncsok típusa megfelelő-e.

 

Az autó gyártója által szem előtt tartott szempontok eltérhetnek az ön szempontjaitól. Ezt a fontossági sorrendet tartja leggyakrabban szem előtt:

1. Országúti viselkedés

2. Menetzaj

3. Fékezés száraz útburkolaton

4. Fékezés nedves útburkolaton

5. Élettartam

Az ok egyszerű: a három szempontot a vezetők általában a járműnek tulajdonítják!

Amikor abroncsot cserél, semmi nem kötelezi tehát arra, hogy a gyártó által eredetileg választott márkára és modellre cserélje. Elég ha betartja a műszaki jellemzőket, amiket a gyártó a járműre előírt.