Vásárlási kalauz a gumiabroncshoz - Szimmetrikus, aszimmetrikus, egyirányú abroncs: hogyan válasszunk?

Szimmetrikus, aszimmetrikus, egyirányú abroncs: hogyan válasszunk?

Jó áron vegye gumiabroncsát J. József

Az abroncsprofiloknak, más néven a futógumi mintázatnak három nagy típusa van. Hogy ismerjük fel őket? Mik a jellemzőik? Hogy válassza ki azt a mintázatot, amelyik a legjobban megfelel járművének és a használat módjának? A Rezulteo válaszai, az ábra segítségével.

Hátrom abroncsprofil: szimmetrikus, aszimmetrikus és egyirányú A szimmetrikus, aszimmetrikus és egyirányú abroncs összehasonlítása - A fénykép csak illusztráció © : rezulteo

Szimmetrikus abroncs: úttartás és minőség-ár arány

A Kumho Solus KH17 abroncs profiljaA fénykép csak illusztráció © : rezulteo

Ahogyan a neve is mutatja, a szimmetrikus abroncs olyan mintázattal rendelkezik, amelyiknek két fél oldala egyforma. Mivel kevésbé bonyolult, mint egy aszimmetrikus vagy egyirányú abroncs, az ára is olcsóbb. További előnye, hogy általában jó az úttartása (nagyon stabil egyenes úton). Az érem másik oldala viszont az, hogy nem teszi lehetővé az abroncs összes teljesítményének optimális kihasználását, többek között a nedves útburkolaton való viselkedést.

A szimmetrikus abroncs elsősorban városi vagy kompakt autókra készül, amelyek rövid utakat tesznek meg. Ilyen abroncs megfelel az olyan autósoknak is, akik jó minőség ár arányt keresnek.

Felszerelés: a szimmetrikus abroncsnak nincs szerelési iránya. Ezért felszerelésénél és cserélésénél nincs tévedési kockázat.

Néhány gyakori szimmetrikus abroncs

 >> Dunlop SP Sport 300
 >> Goodyear Eagle NCT5
 >> Pirelli Cinturato P6
 >> Kleber Dynaxer HP3
 >> Kumho Solus KH17

Aszimmetrikus abroncs: biztonság minden időben

A Bridgestone Turanza T001 abroncs profiljaA fénykép csak illusztráció © : rezulteo

Az aszimmetrikus abroncs profiljára a futógumi belső és külső oldalán lévő eltérő mintázat jellemző, és az egyes zónák meghatározott szerepet játszanak az abroncs teljesítményében. A belső rész így általában nyitott vállakkal rendelkezik, hogy gyorsan elvezesse a vizet és csökkentse a vízencsúszás kockázatát. A külső részét ezzel szemben úgy alakítják ki, hogy merevvé tegye az abroncsot és ezáltal kormányozhatóságot és stabilitást biztosítson a kanyarokban.Ennek a műszaki megoldásnak természetesen ára van: az aszimmetrikus abroncsok drágábbak, mint a szimmetrikus abroncsok.

Számos autógyártó dönt úgy, hogy új modelljeit aszimmetrikus abroncsokkal látja el. Ez az abroncs különösen a közép- és felsőkategóriás autótulajdonosoknak készül, akik a biztonságot keresik száraz és nedves útburkolaton egyaránt.

Felszerelés: az aszimmetrikus abroncsoknál fontos a szerelési irányt betartani. Az „outside” jelzésnek ugyanis mindig az abroncs külső oldalgumiján kell lennie.

A felcserélés szabályai

 

Néhány gyakori aszimmetrikus abroncs

 >> Michelin Pilot Sport 3
 >> Bridgestone Turanza T001
 >> Goodyear Excellence
 >> Continental ContiPremiumContact 5

Egyirányú abroncs: sportos vezetés és havas utak

A BFGoodrich G-Force Profiler abroncs egyirányú profiljaA fénykép csak illusztráció © : rezulteo

V alakú mintázatával és lefelé mutató gumiblokkjaival az egyirányú abroncs könnyen felismerhető. Különösen hatékony vizes útburkolaton. Nagy eső alkalmával ugyanis a vizet gyorsan elvezeti, ez megnöveli a tapadást és jelentősen csökkenti az aquaplaning kockázatát. Ez a mintázat kedvezően hat a hajtóerőre is, különösen havas vagy latyakos utakon. Végezetül sportos külsejéért is nagyon kedvelik szerelmesei. 

Az egyirányú profil ideális olyan sportkocsik számára, amelyek rendszeresen közlekednek nedves utakon. Szintén ajánlott a havas utakra.

Felszerelés: fontos a szerelési irány betartása, amit az oldalgumin lévő nyíl mutat.

A felcserélés szabályai

 

Néhány gyakori egyirányú abroncs

 >> BFGoodrich G-Force Profiler
 >> Uniroyal RainSport2
 >> Toyo Proxes T1R
 >> Continental WinterContact TS850
 >> Michelin Alpin A4