Kalauz az abroncs jó karbantartásához - A rendellenes kopás felismerése

A rendellenes kopás felismerése

Karbantartani az abroncsokat

Az engyenetlen, aszimmetrikus kopás - középen vagy a széleken - gyakran mechanikus problémát jelez, vagy azt, hogy nem megfelelő abroncsnyomással futott az abroncs. Minden esetben szakember közreműködésére van szükség.

Az abroncs vállának elhasználódása A váll helyenkénti elhasználódása egy terepjáró abroncson - A fénykép csak illusztráció © : Rezulteo

Az abroncsokat ki kell cserélni, amikor elérték a kopásőr által jelzett minimális szintet . Előfordulhat azonban, hogy rendellenes kopás jelentkezik néhány helyen, a kopásőr érintése nélkül. Ilyen esetben a tervezettnél hamarabb ki kell cserélnie az abroncsokat.

Az ilyen kopás általában mechanikus hibát jelez
– kerékösszetartás, kiegyensúlyozás, felfüggesztés, erőátvitel, vagy nem megfelelő abroncsnyomás   (vagy akár sportos vezetés). Ha ilyet tapasztal, vegye fel a kapcsolatot gumijavító szakemberrel.

Kagylós kopás

Foltokban megjelenő kopáA fénykép csak illusztráció © : rezulteo

A kagylós kopás az esetek többségében a hátsó abroncsokat érinti. Okozhatja a kerekek rossz kiegyensúlyozása   de a lengéscsillapítók rossz állapota is.

Aszimmetrikus kopás

Féloldalasan megjelenő kopásA fénykép csak illusztráció © : rezulteo

Az egyik oldalon erősebb kopás a gumiabroncs rendellenes súrlódásának a következménye, aminek oka a hibás kerékösszetartás.   Az abroncs teljesítményének biztosításához a futófelületnek egyenletesen kell kopnia.

Központi kopás

Abroncs középső részén megjelenő kopásA fénykép csak illusztráció © : rezulteo

A futófelület középső részén jelentkező fokozott kopás általában tartós túlfújás eredménye.  Ne feledje az abroncsnyomást havonta egyszer ellenőrizni.

A futógumi szélein kopott abroncs
Abroncs szélein megjelenő kopásA fénykép csak illusztráció © : rezulteo

Az abroncs vállainak fokozott kopása a leggyakrabban tartós alulfújás eredménye. Ez kerülendő, mert ez csökkenti az abroncs élettartamát és megnöveli az üzemanyag-fogyasztást a megnövekedett gördülési ellenállás miatt.

A rezulteo tanácsa: húzza végig a kezét a futógumin mindkét irányba. Ha lemezes kopást tapasztal, az általában elfáradt lengéscsillapítókat vagy rossz kiegyensúlyozást jelez. Ellenőriztesse az abroncsok kiegyensúlyozását vagy a kerékfelfüggesztést.

Olvassa el ezt is

>> Cserélje az abroncsokat, hogy lassabban kopjanak

>> Mikor kell cserélni a gumiabroncsokat ?

>> Az abroncsok felszerelése tudnivaló szabályok

>> A kerékkiegyensúlyozás és a geometria beállítása

>> Ellenőrizze a pótkereket is

>> Abroncsnyomás: havonta egyszer ellenőrizni kell

>> Hogyan mérjük az abroncs kopását?