Kalauz az abroncs jó karbantartásához - Az abroncsok kiegyensúlyozása és a geometria beállítása

Az abroncsok kiegyensúlyozása és a geometria beállítása

Karbantartani az abroncsokat

Ez a két művelet feltétlenül fontos a biztonságához, kényelméhez és az abroncsok és mechanikai alkatrészek hosszú élettartamához.

Abroncskiegyensúlyozás ellenőrzése Abroncskiegyensúlyozás ellenőrzése szakemberrel - A fénykép csak illusztráció © : Rezulteo

A kiegyensúlyozás és a geometria két feltétlenül fontos művelet, amelyek lehetővé teszik, hogy az abroncsok a legjobb teljesítményüket nyújtsák. Az abroncs felszerelésekor végzik el, és szükség esetén meg kell ismételni.

A gumiabroncsok kiegyensúlyozása

A kiegyensúlyozott abroncs a tengelyén rezgések nélkül forog a megfelelő tömegeloszlásnak köszönhetően. A tökéletes egyensúly érdekében a kerékpánt egyes pontjaira súlyokat helyeznek el. Ezt a műveletet csak szakember végezhet, mert speciális mérőműszert igényel.

A jó kiegyensúlyozottság előnyei:

  • Nagyobb vezetési kényelem;
  • Megnövekedett futásteljesítmény;
  • A mechanikai rendszerkisebb igénybevétele.

A geometria beállítása

A geometria ellenőrzése a járművön állítható szögek  és egytengelyűségek (csapterpesz, utánfutás, kerékdőlés, kerékösszetartás) optimalizálását jelenti,  a gyártó adatainak és a gumiabroncsok kopásának figyelembe vételével.

Minden jármű pontos geometriai beállítással rendelkezik, melyeket a gyártó határoz meg. Ezeket szigorúan be kell tartani az úttartás, stabilitás, kormányzási pontosság követelményeinek kielégítése és a kormánymű és az abroncsok  rendellenes kopásának elkerülése érdekében.

A rezulteo tanácsa: a rezgő kormány általában rossz kiegyensúlyozás vagy egy súly elvesztésének jele. Ne váron: egyensúlyoztassa ki gyorsan a kerekeket egy szakemberrel. !

Olvassa el ezt is

>> Ellenőrizze a pótkereket is

>> Abroncsnyomás: havonta egyszer ellenőrizni kell

>> Hogyan mérjük az abroncs kopását?

>> A rendellenes kopás felismerése

>> Cserélje az abroncsokat, hogy lassabban kopjanak

>> Mikor kell cserélni a gumiabroncsokat ?

>> Az abroncsok felszerelése tudnivaló szabályok