Kalauz az abroncs jó karbantartásához - Ellenőrizze a pótkereket is

Ellenőrizze a pótkereket is

Karbantartani az abroncsokat

A gyakran elhanyagolt pótkerekek karbantartása pedig nagyon fontos, hogy megfelelően be tudja tölteni szerepét defekt esetén.

Pótkerék Egy jóállapotú pótkerék és a megfelelő szerszámok hasznosnak bizonyulnak defekt esetén - A fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved

A pótkerék általában a csomagtartó takarólemeze alatt található. 

Sok autós azt sem tudja, hogy hol található autójában a pótkerék. Egy defekt esetén ez idegeskedés forrása lehet... Nagy utazás előtt az első teendőnk az legyen tehát, hogy nézzük meg, hogyan férhetünk hozzá.

A pótkerék helye

A legtöbb pótkereket a  csomagtartó takarólemeze alatt lévő üregben helyezték el. Némelyik még az autó alatt elhelyezett kosárban található. Ekkor a legóvatosabb dolog az, hogy rendszeresen ellenőrizzük a rögzítő rendszer menetének állapotát, mert a rozsda megtámadhatja és lehetetlenné teszi a kioldást.

Ha ideiglenes pótkereke van

Az egyre nagyobb méretű abroncs-kerék szerelvények arra késztettek számos autógyárat, hogy az ideiglenes típusú pótkerék mellett tegyék le a voksot. A keskeny ideiglenes pótkerék könnyen elhelyezhető a csomagtér fedőlemeze alatt. Az érem másik oldala az, hogy nem rendékezik olyan teljesítményekkel, mint egy rendes kerék. Csupán 80 km/h maximális sebességgel  használható  (erre emlékeztet a pántra ragasztott öntapadó címke is), és óvatos vezetést  igényel. Keskenységénél fogva ugyanis tapadása eltér a jármű három másik gumiabroncsától. Ha az ideiglenes pótkereket a jobb oldalra szerelték, különösen óvatosan kell venni a balra kanyarokat, és fordítva, főként esőben.

A pótkerék karbantartása

Jóllehet a pótkerék a kocsi ötödik kereke, tehát fölöslegesnek tűnik, ugyanolyan kerék, mint a többi, és rendszeres karbantartást igényel.

  • Abroncsnyomás ellenőrzése: havonta egyszer, mint a többi keréken.
  • Általános állapot: ha járműve öt évesnél idősebb, ellenőrizze, hogy a tárolási helye ne nyomja meg az abroncsot. Szükség esetén forgassa meg a kereket, hogy az érintkezési felület ne mindig azonos legyen.

A rezulteo tanácsa: vigyázat a kerekek szorítására és a lopásgátló anyákra! Ha a kerekek utolsó megszorítását pneumatikus csavarhúzóval végezték, ellenőrizze, hogy az anyák ne legyenek túl szorosak. Ellenkező esetben esetleg nem fogja tudni leszerelni őket, ha defektet kap...Ha a kerék lopásgátló anyákkal van ellátva, ellenőrizze, hogy a leszereléshez szükséges csőkulcs a kocsiban legyen.

Olvassa el ezt is

>> Abroncsnyomás: havonta egyszer ellenőrizni kell

>> Hogyan mérjük az abroncs kopását?

>> A rendellenes kopás felismerése

>> Cserélje az abroncsokat, hogy lassabban kopjanak

>> Mikor kell cserélni a gumiabroncsokat ?

>> Az abroncsok felszerelése tudnivaló szabályok

>> A kerékkiegyensúlyozás és a geometria beállítása