Kalauz az abroncs jó karbantartásához - Ellenőrizze az abroncsokat, mielőtt nyaralni indul

Ellenőrizze az abroncsokat, mielőtt nyaralni indul

Karbantartani az abroncsokat J. József

Ahhoz, hogy a nyaraláskor nyugodtan induljunk útnak, a jármű egyes részeit feltétlenül ellenőriznünk kell indulás előtt. Kezdjük az abroncsokkal: biztonságunk nagyrészt a gumiabroncsoktól függ. Abroncsnyomás, kopás, pótgumi, defekt elleni biztosítás... az előrelátó autós csekklistája.

Rakodás az autóba Gondoljunk az abroncsokra is, mielőtt útra kelnénk a nagy nyaralásra! - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo

Az európaiaknak több mint fele (54%) indul nyáron vakációzni saját gépkocsijával, és minden második autós több mint 1000 kilométert tesz meg, gyakran ez a leghosszabb utazása abban az évben. Ezeket tudhattuk meg 15 európai ország autósainak viselkedési szokásairól a 2011-ben az APCO Insight intézet által a Goodyear-Dunlop Europe csoport felkérésére végzett vizsgálatból. Figyelembe véve az abroncsoknak a jármű biztonságára, valamint a benzinfogyasztásra és így a CO2-kibocsátásra gyakorolt hatását, feltétlenül fontos, hogy mielőtt útnak indulunk ellenőrizzük őket, hogy elég kemények és jó állapotban vannak-e.

Az előrelátó autós csekklistája

 Checkbox IcôneAbroncskopás
 Checkbox IcôneAbroncsnyomás
 Checkbox IcônePótkerék
 Checkbox IcôneOlajszint, világítás és ablaktörlő
 Checkbox Icône
Lakókocsik és utánfutók
 Checkbox IcôneVezetési tanácsok

 

> Abroncskopás

Az első pont, amit ellenőrizni kell a járművön az, hogy mennyire kopottak az abroncsok. Ehhez egy röpke pillantás nem elég. 
• Ellenőriznie kell, hogy a futógumi kopása nem érte-e el a kopásőrt és az oldalgumin nicsenek-e bevágások vagy alakváltozások. 
• Ha végighúzza a kezét az abroncs felületén, ellenőrizheti azt is, hogy nem tapasztal-e rendellenes kopást.
• A nyaralásra indulás talán alkalom arra is, hogy felcserélje az első és hátsó abroncsokat egymással, hogy még egyenletesebben kopjanak.

Az abroncskopásról bővebben

 

> Abroncsnyomás

Ellenőrizze az abroncsok nyomásátA fénykép csak illusztráció © : Horace Ko

Miután ellenőrizte az abroncsok állapotát, győződjön meg róla, hogy a levegőnyomás megfelelő bennük. A Bridgestone által 2013 májusában megrendelt vizsgálat azt mutatta, hogy tíz európai autósból közel nyolc alacsonyabb nyomású abronccsal közlekedik. Aggasztó eredmény ez akkor, mikor tudjuk, hogy az erősen leengedett abroncs nagy sebességen szétrobbanhat, például autópályán. Az abroncsokban lévő túl alacsony légnyomás ezen kívül az abroncsok idő előtti kopásához és nagyobb üzemanyag-fogyasztáshoz vezet.


Végül a jármű nagy terhelése esetén – ami gyakran előfordul, ha nyaralni indulunk – ajánlott 0,2 - 0,3 bárral keményebbre fújni az abroncsok összenyomódásának megelőzésére.

Az abroncsnyomásról bővebben


> Pótkerék

Pótkerék és emelő A fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved

Ha egyre ritkábban fordul is elő a defekt (75 000 kilométerenként egyszer a Michelin szerint), feltétlenül ellenőrizni kell, hogy a pótkerék menetkész állapotban legyen, és megvannak-e a szükséges szerszámai a defektes abroncs kicseréléséhez.

Ha a járműben nem pótkerék, hanem defektjavító spray van, ellenőrizze, hogy a lejárati dátum érvényes-e még.

Másrészt lehet, hogy rendelkezésére áll a segélyszolgálat defekt esetére (beletartozik a jármű biztosításába vagy az abroncsok vásárlásakor kötött ilyet). Ilyenkor ne feledje ezt a jármű papírjai közé csúsztatni indulás előtt, hogy vészhelyzetben telefonálni tudjon.

Bővebben a pótkerékről


> A többi pont, amit ellenőrizni kell 

Ellenőrizze a jármű olajszintjétA fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved
Miután az abroncsokat átvizsgálta, folytathatja a jármű többi fontos szervének az ellenőrzését: fékek, motor, ablaktörlő, világítás stb.

Folyadékszintek. Feltétlenül ellenőrizni kell azoknak a különböző folyadékoknak a szintjét, amelyek közreműködnek a jármű megfelelő működésében:
• Motorolaj: vizuális ellenőrzés a mérőpálcán.
• Hűtőfolyadék: a tartály vizuális ellenőrzése (hideg motoron).
• Fékfolyadék: a tartály vizuális ellenőrzése.
• Szervófolyadék: a tartály vizuális ellenőrzése.
• Ablakmosó folyadék: a tartály vizuális ellenőrzése.

A világítás. A lámpáknak tisztáknak és jó állapotban kell lenniük. Ellenőrizzen minden világítást és a villogófényeket.

Ablaktörlők. Ellenőrizze, hogy a gumi megtartotta-e rugalmasságát. Használja ki az alkalmat és nézze át a szélvédőt, hogy nincs-e rajta olyan sérülés, ami elgyengítheti.

 

> Lakókocsik és utánfutók

Ha lakókocsit vagy utánfutót vontat, íme néhány betartandó tanács, hogy elkerülje a mindig, de főként autópályán veszélyes durrdefektet.

>Tartsa be a lakókocsi vagy a pótkocsi gyártójának a sebességre és a maximális terhelésre vonatkozó ajánlásait.
Ajánlott erősített (reinforced) abroncsokat használni, ha sokáig a maximális teherbírás határán fut az abroncs.
A megadott abroncsnyomás általában 2,5 bar standard abroncsra, 3 bar az erősített abroncsra. Ezt növelni kell 0,5 bárral nehéz teher esetén. Tehát 3 bar a standard, 3,5 bar pedig az erősített abroncsnál.
Ha keveset is futottak, a lakókocsi vagy utánfutó abroncsokat nem szabad 5 szezonnál tovább használni. Az abroncsok ugyanis deformálódnak az állás során. Ha kis repedések jelennek meg a felni közelében, feltétlenül gondoljon a cserére.

 

Vontatott lakókocsi A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo

 

Nyáron vigyázzon a zivatarokra!

közúti igazgatóság által a nyaralási időszak előtt kiadott óvatossági figyelmeztetéseken kívül érdemes megemlíteni, hogy a nyár kedvező időszak a zivatarok kialakulására. Márpedig ha az útburkolaton felhalmozódott zsíros anyagokra erős csapadék esik, az megnöveli a féktávolságokat, legrosszabb esetben pedig bekövetkezik a vízencsúszás jelensége és a jármű ellenőrizhetetlenné válik.

Ha zivatarba kerül, csökkentse a sebességét, vagy használja ki az alkalmat és pihenjen egyet a legközelebbi parkolóban.