Kalauz az abroncs jó karbantartásához - Hány év után cseréjük le az abroncsokat?

Hány év után cseréjük le az abroncsokat?

Karbantartani az abroncsokat J. József

A gumi olyan felszerelés, amely nem csupán kopik a kilométerek megtételével, hanem öregszik is. Az évek múlásával módosulnak az összetevői, teljesítményei pedig csökkennek. A legtöbb abroncsgyártó ezért azt tanácsolja az autósoknak, hogy öt év használat után évente egyszer ellenőriztessék abroncsaikat, és cseréljék ki őket, ha elérték a 10 éves kort.

Pneu vieilli Pneu présentant des craquelures sur les flancs - A fénykép csak illusztráció © : Philboy - Caradisiac

Ne tévesszük össze a kopást az öregedéssel

Egy abroncs  számos anyagból áll  (gumik, acélhuzalok, textilszálak stb.), amelyek minősége közvetlen hatással van az abroncs teljesítményeire.  Márpedig ezeknek az összetevőknek a tulajdonságai idővel megváltoznak.

Ez a változás számos tényezőtől függ:

  • Éghajlati viszonyok: még akkor is, ha a gumiabroncsot úgy tervezték, hogy ellenálljon a nagy hőmérséklet-ingadozásoknak, öregedésük folyamata felgyorsul nagyon hideg vagy nagyon meleg környezetben.
  • Tárolási körülmények: páratartalom, szellőzés, megvilágítás, hőmérséklet, oldószerek hatása- megannyi paraméter, amelyek befolyásolják a tárolás minőségét, tehát a gumiabroncs élettartamát is. Nem beszélve arról,  hogy milyen módon tárolják az abroncsokat

  • Használati körülmények: a gumiabroncs élettartama természetesen függ a hordozott tehertől, a vezetési stílustól (sebesség, gyorsítás, fékezés stb.), a nyomástól és a karbantartás minőségétől...

Nehéz tehát meghatározni a gumiabroncs   ajánlott használati időtartamát .

Öt év után évente átvizsgálás

A legjobb az, ha rendszeresen megvizsgáljuk az abroncsainkat,   és meggyőződünk róla, hogy nem sérültek és nem láthatók rajtuk   idő előtti kopás vagy öregedés jelei: deformálódás vagy repedések a futógumin, a vállon, vagy az oldalgumikon.

Mindazonáltal a legtöbb gyártó  öt év használat után évenként ellenőrzést és a 10 éves vagy annál idősebb abroncsok cseréjét  javasolja, még akkor is, ha nem érte el a jogszabályokban meghatározott kopottsági határt.