Kalauz az abroncs jó karbantartásához - Mikor kell cserélni a gumiabroncsokat?

Mikor kell cserélni a gumiabroncsokat?

Karbantartani az abroncsokat

Hosszú utazás előtt, vagy amikor ellenőrzi az abroncsban a levegőnyomást, ellenőrizze az abroncsok általános állapotát és kopásuk mértékét. Ha az itt leírt tünetek bármelyikét tapasztalja, ne gondolkozzon tovább: haladéktalanul cserélje le őket.

Mikor cserélje le az abroncsot? A fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved

Egy kopott abroncs már nem tölti be feladatát, többek között esőben a víz kiszorítását. Eredmény: nedves útburkolaton megnő a féktávolság, az úttartás pedig bizonytalanná válik. Ennek következtében megnő a kisodródás és az aquaplaning veszélye.

Ha rendszeresen ellenőrizi az abroncsokat, tudni fogja, hogy mikor cserélje ki őket. Ezek azok a helyzetek, amelyekre fel kell figyelnie.

  • Az abroncs elérte a jogszabályokban előírt kopási határt (a mintázat mélysége 1,6 mm-nél alacsonyabb). A kopásőr  megjelenik a futófelületen. Általános szabály az, hogy egy jó minőségű abroncsot 40 000 vagy 50 000 kilométerenként, a kevésbé jókat 10 000 kilométerenként kell cserélni. Egy abroncs élettartama azonban nagyon változó. Számos tényezőtől függ, melyek közül a legfontosabb a vezetési stílus és az útvonalak. Tudni kell azt is, hogy elsőkerék-meghajtású autó esetén az első abroncsok kopása kétszer gyorsabb, mint a hátsó abroncsoké.

KopásjelzőA fénykép csak illusztráció © : rezulteo

  • Az eltérés a fő csatornák mélységében az azonos tengelyre szerelt abroncsok között meghaladja az 5 mm-t. Az abroncsok egymástól eltérő kopása ugyanis megzavarhatja az autó viselkedését.
  • Az abroncs rendellenesen kopik. A rendellenes kopás   több formában jelentkezhet: kagylós kopás, aszimmetrikus kopás, kopás a futógumi közepén vagy a vállakon. Ebben az esetben feltétlenül meg kell oldani a mechanikai problémát, ami a rendellenes kopást okozta.
  • Az abroncs tönkrement. Vágás, lyuk vagy olyan deformáció látható rajta, ami defektet vagy durrdefektet okozhat.

Elhasznált abroncsA fénykép csak illusztráció © : rezulteo

Olvassa el ezt is

>> Az abroncsok felszerelése tudnivaló szabályok

>> A kerékkiegyensúlyozás és a geometria beállítása

>> Ellenőrizze a pótkereket is

>> Abroncsnyomás: havonta egyszer ellenőrizni kell

>> Hogyan mérjük az abroncs kopását?

>> A rendellenes kopás felismerése

>> Cserélje az abroncsokat, hogy lassabban kopjanak