A téli abroncs kalauza - A megfelelő hólánc kiválasztása

A megfelelő hólánc kiválasztása

Az Ön gumiabroncsai télen C. Erik

Létrás mintázatú hóláncok, aszimmetrikus mintázatú és gyorsan felszerelhető hóláncok: a rezulteo segítségére lesz az igényeinek legjobban megfelelő hólánc kiválasztásában.

Hóláncok A hóláncok többféle rögzítési módja - A fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved

 Hegyvidéken, tömörödött vagy jeges havon a téli abroncs nem mindig elegendő. Elő kell tehát venni a hóláncot. Itt láthatók a piacon kapható fő típusok.

 

>Létrás mintázatú hóláncok

Ahogy nevük is mutatja, ezek a láncok az abroncs futófelületén elhelyezett párhuzamos ágakkal rendelkeznek. Ha a hajtóerő megfelelő, a fékezést és kormányozhatóságot a hosszanti erek hiánya szolgálja.

A rezulteo véleménye. A létrás mintázatú hólánc könnyű útburkolatokra alkalmas. Használhatóságuknak a nagy hóvastagság szab határt.


Létrás mintázatú hóláncokA fénykép csak illusztráció © : www.mtk-auto.fr

 

>Aszimmetrikus mintázatú hóláncok

A futófelületen egymást keresztező ereket alkotó láncok jó tapadást biztosítanak az abroncsnak. A hajtóerő és fékezés szempontjából hatékonynak bizonyulnak, ugyanakkor nem befolyásolják a vezetési kényelmet, mert a rezgés minimális.

A rezulteo véleménye. Válasszon acélszemekkel erősített aszimmetrikus hóláncot. Jobban ellenállók és jobban kapaszkodnak, mindezt ésszerű árkülönbözettel.


Aszimmetrikus mintázatú hóláncokA fénykép csak illusztráció © : www.mtk-auto.fr

 

>Gyorsan felszerelhető hóláncok

Az ilyen típusú hóláncok felszerelését adapter könnyíti meg, amit a felnire kell felerősíteni. Az adapter a jármű gördülése közben megfelelően elhelyezi a láncot, amikor a jármű gurulni kezd.

A rezulteo véleménye. A praktikus, gyors hegyi hóláncok azonban drágák, sok helyet foglalnak és nem olyan jó a teljesítményük, mint a hagyományos hóláncoké.


Gyorsan felszerelhető hóláncokA fénykép csak illusztráció © : www.mtk-auto.fr

  

És a rögzítések?

Ennél a típusnál a gyártók két rögzítési rendszert fejlesztettek ki. Egyik íves, a másik huzalos. A két rendszer ismertetése.

 

>Az íves rögzítések

Egy acél ívből áll, amelyet az abroncs mögé kell elhelyezni. A láncszemek a kerék fölött haladnak el, a kerék külső oldalán elhelyezett lánc tartja feszített állapotban őket.

A rezulteo véleménye. Az ilyen rendszerrel ellátott hóláncokat nem könnyű felszerelni. A felhelyezést feltétlenül gyakorolni kell előtte.

 

>A huzalos rögzítés 

A huzal szabadon hagyja a kereket és elég nagy szerelési tér áll rendelkezésre. A huzalos láncot könnyű felhelyezni (átlagosan öt perc)... azzal a feltétellel, hogy a műveletet a téli évszak beállta előtt begyakorolták.

A rezulteo véleménye. Ezek a legelterjedtebb, és a piacon kapható legolcsóbb típusok. Elég könnyen felszerelhetők, amennyiben már megbarátkoztunk a rendszerrel.

Olvassa el ezt is

>> Mit érnek a csúszásgátló köpenyhuzatok vagy „hózsákok”?