A téli abroncs kalauza - A szöges téli abroncs megfelelő használata

A szöges téli abroncs megfelelő használata

Az Ön gumiabroncsai télen

A szöges abroncsok javítják a tapadást havas és jeges talajon. A nem szöges téli abroncsokhoz képest azonban csak – 8°C és 0°C között bizonyultak hatékonyabbnak.

A szöges abroncs mintázata Az X-Ice North szöges abroncs futófelülete - A fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved

A szöges abroncsok olyan téli abroncsok, amelyek futófelületén fém pontok vannak a havas és jeges talajon való jobb tapadás biztosítása céljából.

A szöges abroncs minősége  a pontok keménységétől, számától, elhelyezkedésétől és a beépítés szilárdságától (szakítószilárdság) függ.

A Michelin szakértői szerint a nem szöges téli abroncsoknál csak  – 8°C és 0°C között hatékonyabbak.

A szöges abroncsok hátrányai: zajosak és gyorsan kopnak, amint az útburkolaton futnak. Ezen kívül rosszul tapadnak nedves talajon.

Kleber Kapnor 5 szöges téli gumiabroncs (© rezulteo).

A szöges abroncsra vonatkozó előírás

Anglia, Írország

Nincs külön előírás a szöges abroncsokra. A törvény szerint azonban tilos minden olyan felszerelés, ami károsíthatja az útburkolatot.

Németország

A szöges abroncsok használata tilos Németországban.

 Ausztria

A szöges abroncsok használata engedélyezett október 1-jétől május 31-ig a 3,5 tonnánál könnyebb járművek számára. Sebességük ekkor 80 km/h-ra korlátozott közúton és 100 km/h-ra autópályán. Az összes keréken szöges abroncsnak kell lennie. Különleges jelzést kell elhelyezni az autó hátulján.

 Olaszország

A szöges abroncsok használata engedélyezett november 15-től március 15-ig a 3,5 tonnánál könnyebb járművek számára. Sebességük ekkor 90 km/h-ra korlátozott közúton és 100 km/h-ra autópályán. Az összes keréken szöges abroncsnak kell lennie. Sárvédőt kell felszerelni a kifröccsenések megelőzése céljából.

Lengyelország

A szöges abroncsok használata tilos Lengyelországban.

Svédország

A szöges abroncsok használata engedélyezett október 1-jétől április 15-ig, ha a meglévő vagy előjelzett időjárási viszonyok azt indokolják. Minden kereket szöges abronccsal kell felszerelni.

Oroszország, Ukrajna

Nincs a szöges abroncsokra vonatkozó külön előírás Oroszországban/Ukrajnában.

Dánia

A szöges abroncsok használata engedélyezett november 1-jétől április 15-ig, ha az időjárási viszonyok azt indokolják.

Litvánia

A szöges abroncsok használata engedélyezett november 10-től április 1-jéig, ha az időjárási viszonyok azt indokolják.