A téli abroncs kalauza - Hóabroncs, téli abroncs, szöges abroncs, hólánc: minden autófelszerelés, hogy szembenézzünk a hóval és a hideggel

Hóabroncs, téli abroncs, szöges abroncs, hólánc: minden autófelszerelés, hogy szembenézzünk a hóval és a hideggel

Az Ön gumiabroncsai télen

Van-e különbség a hóabroncs és téli abroncs között? Lehet-e mindenhol közlekedni szöges abroncsokkal? Mikor kell feltenni a hóláncot? Minden, amit tudnia kell az autófelszerelésekről, hogy szembeszálljon a téli körülményekkel

A téli gumi lenyomata A kimerítő téli gumikalauz - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

 

 

 

TÉLI ABRONCS: hatékony, amint a hőmérséklet 7°C alá süllyed

Téli abroncs (hóabroncs)A fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved
Hóabroncs vagy téli abroncs? Valójában nincs alternatíva. Magyarországon az úgynevezett hóabroncs nem létezik. Az egyetlen abroncs, amellyel a rossz évszakkal szembe lehet szállni - akár esőben, szélben, hóban vagy fagyban teljes biztonsággal -, az a téli abroncs.

A téli abroncsot a nyári abroncstól a gumi és a profil mintázata különbözteti meg. 
Gumikeverék. A téli gumit olyan gumikeverékkel állítják elő, amely lágy marad alacsony hőmérsékleten, és megnöveli a tapadást a síkos útfelületeken.
Profil. A téli gumi mintázatán több bevágás található, ez jobb hajtóerőt, hatékonyabb fékezést biztosít az abroncsnak és csökkenti a vízencsúszás veszélyét.

Olvassa el ezt is:

 

 

ÉSZAKI ABRONCS: szélsőséges téli körülmények között

Északi abroncsA fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved
Az északi gumiabroncsot –10°C alatti hőmérsékletre és az év több hónapján keresztül havas utakon történő közlekedésre tervezték. Csökkentik a tapadásvesztés kockázatát jeges és havas utakon. Elég annyit mondani, hogy kevéssé használatos a mi földrajzi szélességünkön, a hegyi területek kivételével.

 

  SZÖGES ABRONCS: használatát előírások szabályozák

  Szöges abroncA fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved
  A szöges abroncsok téli vagy északi abroncsok, amelyek futófelületét fém pontokkal látták el, hogy nagyobb tapadást biztosítsanak havas és jeges utakon.

  Használatuk tilos, vagy szigorúan szabályozott számos európai országban. Franciaországban például a szöges abroncsokat csak november 11-től március utolsó vasárnapjáig szabad használni. 

  Olvassa el ezt is:

   

    NÉGYÉVSZAKOS GUMIABRONCS: enyhe télre

    Négyévszakos abroncs („All SeasonsA fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved
    Az észak-amerikai piacra tervezett négyévszakos abroncsok, vagy más néven „All Season” vagy „All Weather” abroncsok, kompromisszumot jelentenek a nyári és a téli abroncsok között. Téli teljesítményük nagyobb, mint egy nyári abroncsé, de elmaradnak a téli abroncs teljesítménye mögött. Olyan régiókban alkalmasak, ahol enyhe a tél.

    Olvassa el ezt is:

     

     

    HÓLÁNC: bizonyos esetekben kötelező

    HÓLÁNCA fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved
    Elővigyázatosságból célszerű hóláncot tartani a csomagtartóban váratlan havazás esetére, vagy ha hegyi utakon kell közlekedni, például ha egyes síterepekhez akarunk eljutni. A hólánc segítségével a havas útburkolaton visszanyerik a kerekek a hajtóerőt és a tapadást.
    Franciaországban a hólánc a B 26 tábla esetén kötelező.

    Olvassa el ezt is: