A téli abroncs kalauza - Kettő vagy négy téli abroncs?

Kettő vagy négy téli abroncs?

Az Ön gumiabroncsai télen J. József

Kísérti a gondolat, hogy csak két téli abroncsot szereljen a hajtott tengelyre? Rossz gondolat! - az első kanyarban kifarolhat.

Két abroncs a hóban Kettő vagy négy téli abroncsot szereljünk a járművünkre? - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

A téli abroncsokat csak a meghajtott tengelyekre felszerelni nem elegendő ahhoz, hogy a nehéz évszakban biztonságot nyújtsanak. Két téli abronccsal hajtóerőt biztosíthat az indulásnál, azonban egyensúlyhiány keletkezik az első és hátsó futómű között. Ez pedig az erőátviteli módtól függetlenül: első- vagy hátsókerék, vagy összkerékhajtás.

  • Elsőkerék hajtásnál az első futóműre szerelt téli abroncsok következtében a hátsó futómű egyensúlya felborul, ettől pedig kifarolhat az autó. 
  • Hátsókerék meghajtásnál a hátsó tengelyre szerelt abroncsok az első futómű egyensúlyát bontják meg, ettől kanyarban kisodródhat az autó.

Röviden, az egyetlen módja annak, hogy biztosítsa a jármű megfelelő viselkedését, ha az időjárási körülmények kedvezőtlenre fordulnak az, hogy négy téli abroncsot szerel rá.