A téli abroncs kalauza - Mikor kell a hóláncot használni?

Mikor kell a hóláncot használni?

Az Ön gumiabroncsai télen J. József

Ha van téli abroncsunk, akkor ez a legtöbb esetben biztonságos és az előírásoknak megfelelő közlekedést tesz lehetővé. Ez nem jelenti azt, hogy az autó csomagtartójában ne legyen hóláncunk, amivel a rendkívüli helyzetekkel is szembe tudunk nézni. Különösen hegyvidéken.

Hólánc az autón A hólánc hasznos felszerelés erős hóesésben és hegyvidéken - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Az előírások

Útszéli tábla havas úton A fénykép csak illusztráció © : ©istockphoto - ermingut
A téli gumik egyre elterjedtebb használatával, a hóláncot már kivételes esetben használjuk. Az ilyen abroncsok ugyanis a legtöbb esetben elegendő tapadási és vonóerő teljesítménnyel rendelkeznek. Másrészt a B26 közlekedési tábla, ami kötelezővé teszi egyes útszakaszokon a hólánc használatát, nagyon gyakran mentesíti ez alól a téli abronccsal felszerelt járműveket.

A téli gumikra, hóláncra és szöges abroncsra vonatkozó előírások Európában

 

Elővigyázatossági intézkedés

A hólánc felszereléseA fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved

Ilyen körülmények között szükség van hóláncra is? Igen, télen elővigyázatosságból helyes, ha van egy hólánc-készlet a csomagtartóban. Ez az elővigyázatosság lehetővé teszi, hogy szembenézzünk a váratlan hóeséssel és folytathassuk utunkat anélkül, hogy megvárnánk a hó eltakarítását. Különösen akkor, ha hegyi úton, erős lejtőn kell közlekednünk… Vigyázat, miután felszerelte a hóláncot, ne lépje túl az 50 km/h sebességet!

> Hólánc : vezetési tanácsok

 

A megfelelő hólánc választása

Klasszikus hóláncokA fénykép csak illusztráció © : www.mtk-auto.fr

Hólánc vásárlásakor ellenőrizze, hogy megfelelnek-e járművének és az abroncsok méretének. Ellenkező esetben felsértheti az abroncsok oldalgumiját és hibákat okoz. Általános szabály az, hogy olyan hóláncot válasszon, amelyek az érintkezési felületen a legtöbb láncszemmel rendelkeznek: ilyenek a klasszikus hóláncok, vagy a létrás hóláncok, amelyeken legalább tizenkét sáv található egy átlagos abroncson.

A különböző típusú hóláncok

 

 

 

 

A hólánc felszerelése: gyakorlati tanácsok

A hólánc felszereléseA fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

>> A hóláncot mindig a hajtott kerekekre szereljük, tehát elsőkerék meghajtású járműveknélaz első kerekekre. Hátsókerék meghajtású járművek (BMW, Mercedes, Porsche, Ferrari stb.) vagy 4x4-esek esetén, mind a négy kerékre fel kell szerelni, hogy az első futómű ne veszítse el a tapadását.
>> Miután megvásárolta a hóláncot, gyakorolja a fel-és leszerelést. Tegye a csomagtartójába könnyen elérhető helyre, mellé egy pár kesztyűt, zseblámpát, arra az esetre, ha...
>> A lánc felszereléséhez válasszon sík területet. Ne felejtse el behúzni a kéziféket!
>> Szerelés közben ellenőrizze, hogy a lánc jobban tapadó oldala kerüljön az útburkolat felé.
>> Miután felszerelte, ne feledje megfeszíteni a láncokat néhány kilométer megtétele után.
>> Ha járművén van ilyen, ne felejtse el kikapcsolni a kipörgésgátló rendszert.
>> Az évszak végén tisztítsa meg gondosan a hóláncot és tegye el szárazon a csomagolásába.