A téli abroncs kalauza - Téli abroncsok? Az túl drága nekem!

Téli abroncsok? Az túl drága nekem!

Az Ön gumiabroncsai télen

Ne higgye ezt! Ha megfelelően váltja a téli és nyári abroncsokat, összességében nem fog több gumit elhasználni.

Téli abroncsok Új téli abroncs futógumija közelről - A fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved

Az biztos, hogy négy téli abroncs megvásárlása - sőt, ha el akarjuk kerülni a fel- és leszereléseket, esetleg még további négy felni vásárlása - komoly beruházást jelent. De inkább a rendelkezésre álló pénzről van szó, nem pedig további kiadásokról.

Először is, a téli abroncs nem kerül sokkal többe, mint egy nyári gumi: átlagosan 30%-kal, mérettől, márkától és kategóriáktól függően.

Amíg a téli gumikat használja, addig nem koptatja a nyári abroncsokat. Ha a téli abroncsokat öt hónapon keresztül használja (novembertől márciusig), annyival meghosszabbítja a nyári gumik élettartamát. Eredmény: tudva, hogy egy autós háromévente cseréli átlagosan az abroncsait, ha megfelelően váltja a nyári és téli gumikat, ugyanolyan futásteljesítmény mellett elegendő lesz a nyári készletet és a téli készletet hatévente kicserélnie (olvassa el bekeretezett írásunkat).

Végezetül pedig a nehéz évszakban teljesen biztonságos közlekedés ne érné meg ezt a befektetést? Azzal, hogy betervezi ezt a kiadást, megteremtheti a feltételeket a nyugalmához. A „Baromètre pneumatiques” egyik felmérése szerint az autósok 85%-a elismeri, hogy a téli vezetési feltételkkel kapcsolatos szorongás jelensége növeli a baleseti kockázatot.

 

Olcsóbban megvenni a téli abroncsokat

Télen felemeljük a lábunkat a gázpedálról. A beruházás árának csökkentése érdekében választhat olyan téli abroncsot, amelynek alacsonyabb a sebesség indexe, mint a nyári gumiké. Nem ajánlott azonban a sebesség indexet egy betűnél többel csökkenteni. Például a W-ről (270 km/h) V-re (240 km/h) váltva.

A téli abroncsok gyorsabban kopnak?

Egyáltalán nem. Téli körülmények között a téli abroncsok gumijának nincs hatása a kopás mértékére. Ezzel szemben gyorsabban fog kopni akkor, ha a gumit 7 °C-nál magasabb hőmérsékleten használja. A télen használt nyári gumi is gyorsabban kopik, mert nagyobb igénybevételnek van kitéve: több fékezés, megcsúszás, iránytartás, csúszás az indulásnál...