Az abroncsgyártók által szervezett rendezvények - A Bridgestone forradalmasítja a Runflat abroncsot

A Bridgestone forradalmasítja a Runflat abroncsot

Gyártók Leközölve 2014.12.15. , írta L. Laszló

Megoszlanak a vélemények a Runflat (defekttűrő) abroncsról. Defekt esetén valódi előnyt jelent, ugyanakkor ez a technológia használat közben zavaró lehet, ami miatt tétovázhatnak a fogyasztók. A Bridgestone bejelentette, hogy hamarosan megindítja egy olyan „laposan futó” abroncs forgalmazását, amelynek jellemzői gyakorlatilag megegyeznek a hagyományos abroncséval.

A Bridgestone runflat abroncs A Bridgestone ismét útjára indítja a Runflat abroncsot, az ilyen típusú abronccsal szemben kevesebb korláttal - A fénykép csak illusztráció © : Bridgestone

A gyártók által végzett vizsgálatok szerint egy európai autós 75 000 kilométerenként számíthat defektre. Más országokban, ahol az utak rosszabb állapotban vannak, a defekt veszélye sokkal nagyobb. A kilométer adatokon felül azonban, az „RF" tényleges többletbiztonságot nyújt, különösen autópályán elszenvedett defekt esetén.

Ellenzői nehezményezik, hogy a Runflat nehezebb, kevésbé kényelmes, kevésbé dinamikus, és gyakran drágább, mint a hagyományos megfelelője.

A Bridgestone jelenleg olyan Runflat abroncs prototípusán dolgozik,  amelynek a  műszaki tulajdonságai sokkal előnyösebbek és amely hamarosan megjelenik a piacon.

Ez az új generációs abroncs minden 2014-től értékesített járműre alkalmas lesz, amelyek rendelkeznek abroncsnyomás ellenőrző rendszerrel (TPMS)akár fel vannak szerelve eredetileg Runflat abronccsal, akár nem. A jelentős különbség az, hogy az abroncs szerkezete nem lesz olyan merev, mint a mostani abroncsgenerációnál.

A legnagyobb fejlesztésen a gumi esett át, hogy jobban bírja az alacsony nyomást, így nincs szükség megerősített oldalgumikra mint a Runflat gumik jelenlegi nemzedékének. A cél az, hogy a tulajdonságai közelebb kerüljenek a hagyományos abroncs tulajdonságaihoz.

Ezt a technológiát 2017-től fogják forgalmazni (a 2015-ben eladott járművek becsült utánpótlási időszaka).