Az abroncsgyártók által szervezett rendezvények - Dunlop Chip In Tire: a csatlakoztatott gumiabroncs

Dunlop Chip In Tire: a csatlakoztatott gumiabroncs

Gyártók Leközölve 2014.04.04. , írta J. József

A Dunlop gumigyár kihasználta a 2014-es Genfi Autószalon nyújtotta alkalmat arra, hogy egy hihetetlen technológiát mutasson be, érdekes fejlesztési lehetőségekkel.

Dunlop belső abroncsérzékelő A Dunlop olyan abroncsot fejlesztett ki, amely tájékoztatja a járművezetőt a karbantartás és a biztonság állapotáról - A fénykép csak illusztráció © : Dunlop

A csatlakoztatott koncepcióabroncs

Ahogyan a többi gyártó, a Dunlop sem jött üres kézzel a legutóbbi Genfi Autószalon 2014-re. A nagy teljesítményű gumiabroncs specialistája újszerű koncepcióabroncsot állított ki, amelynek műszaki tulajdonságai egészen különlegesek. Az abroncs ugyanis egy chipppel van ellátva, amit a német Huf vállalat szakembereivel együtt készítettek. Az önálló áramellátással rendelkező chip segítségével közvetlenül csatlakoznak a gumik a jármű komputeréhez, hogy ezáltal optimálisabb együttműködés jöjjön létre az abroncs és a jármű aktív biztonsági eszközei között.

dunlop-erzekelo-abroncsA fénykép csak illusztráció © : rezulteo

Jobb fékezés

A rendszernek köszönhetően megküldhető a járműnek minden információ az abroncsnyomásról, hőmérsékletről, sőt az azonosító adatairól is. Mi ennek a haszna? Mindez így a lehető legjobb összharmóniát alakítja ki, és javítja az abroncs-jármű egység hatékonyságát. A fékutak lerövidülnek az ABS-szel való fékezésnél, mert az képes lesz alkalmazkodni a körülményekhez és optimalizálhatja a működését. Az ESP szintén pontosabban működhet ennek az eszköznek köszönhetően. Szóval az autósoknak lesz mivel növelni a biztonsági szintet. Már csak azt kell megtudnunk, hogy mikor éri el ez a technológia a sorozatgyártás stádiumát, jelenleg egy kísérleti Sport Maxx RT-re volt felszerelve. De a Dunlop mérnökei bizakodónak tűntek a középtávú forgalmazását illetően.