Kalauz az abroncscímkézéshez - A Pirelli Cinturato P7 Blue abronccsal Pirelli elindítja a piacon az első AA gumiabroncsot

A Pirelli Cinturato P7 Blue abronccsal Pirelli elindítja a piacon az első AA gumiabroncsot

Gumiabroncs címke Leközölve 2012.09.14.

Június 1-je óta a gyártók feltüntethetik új gumiabroncsaik teljesítményeit. A Pirelli Cinturato P7 Blue abronccsal Pirelli egyszerre magasra emeli a lécet: az első gyártó, amely három méretben piacra bocsát egy AA értékelésű abroncsot. Azaz olyan abroncsot, amely maximális értékelést kapott a nedves útburkolaton való fékezésre és az energiahatékonyságra. A többi gyártók sem maradnak el sokkal mögötte, de nem jeleztek 2013 előtt AA gumiabroncsot.

Pirelli Cinturato P7 Blue A fénykép csak illusztráció © : Pirelli

A Pirelli Cinturato P7 nem az az abroncs, amit újnak nevezünk. A 2009 júliusában indított abroncs alacsony fogyasztású, magas és kiegyensúlyozott teljesítménnyel rendelkező abroncsként vált ismertté. Számos teszten jól szerepelt, elsőszerelésű abroncsként engedélyezte több autógyártó (Alfa Romeo, Audi, BMW, Mercedes, Mini, Volkswagen stb.).

Az esseni nemzetközi abroncskiállításon bemutatott abroncs még jobb teljesítményre törekszik. Különösen a nedves útburkolaton való fékezés és az energiahatékonyság - a gumiabroncsok három címkézési feltétele közül kettő - területén.

 

 

 

A Cinturato P7 Blue értékelése:

• Energiahatékonyság (hozzájárul:

üzemanyag.fogyasztás): A

•   Fékezés nedves útburkolaton: A

•   Külső menetzaj:72 dB

(a jövőbeli szabványnak megfelelő szint).

 

 

 

 

 

 

Esseni kiállítási standján a Pirelli  új abroncsának leendő előírásos címkéjét a 235/45 R17 XL méretben (GT szedán, kupé és más sportautók) mutatta be. Ez a méret nem különösebben előnyös a nedves útburkolaton való fékezés és a gördülési ellenállás teszteléséhez.

A Cinturato P7 Blue abronccsal tehát Pirelli az első gyártó, amely AA értékelésű abroncsot kínál a piacon, azaz amely maximális értékelést kapott a nedves útburkolaton való fékezésre és az energia-hatékonyságra. A többiek bizonyára hamarosan követni fogják, de 2013 előtt piacra kerülő AA abroncsról nem tájékoztattak.

Pontosság: az értékelések csak egy adott méretre érvényesek. A figyelembe vett teljesítmények ugyanis változhatnak többek között az abroncs átmérőjétől és szélességétől függően. Így nem lehet kiterjeszteni az AA értékelést az egész Cinturato P7 termékcsaládra. Mostanáig a termékcsaládnak csak három mérete kapta a legmagasabb értékelést:

•   215/55R16 97W XL

•   225/55R16 99W XL

•   235/45R17 97W XL

Ennek a jó eredménynek az eléréséhez Pirelli a Forma 1 versenyzésben eltöltött első éve során szerzett tapasztalatokra támaszkodott. A Le Cinturato P7 Blue ugyanazokat a szimulációs és modellező eszközöket használhatta, mint a versenyabroncsok. A gyártó egyértelműen hangoztatja, hogy a Cinturato P7 Blue megosztja a termékcsaládon belüli nevét a Forma 1 verseny első abroncsával.

A közepes és nagy szedánokra szánt Cinturato P7 Blue abroncs 2012. július 1-jétől értékesítik. A kapható lesz 11 méretben, amelyhez három másik méret társul az év végéig. Ez utánszerelt abroncs lesz, amely kiegészíti a Cinturato P7-et.

Hamarosan részletesen beszélünk majd róla.