Kalauz az abroncscímkézéshez - Az abroncsok címkézésének bevezetése folyamatban

Az abroncsok címkézésének bevezetése folyamatban

Gumiabroncs címke Leközölve 2012.10.08.

Az első címkézett gumiabroncsok beérkeztek a forgalmazási rendszerekbe és hamarosan az üzletekbe kerülnek. A gumiabroncsok interneten történő eladásával foglalkozó weblapok is megkezdték a címkék feltüntetését a termékleírásokban. Mindegyikük felkészül, hogy megválaszolja azokat a kérdéseket, amelyeket az autótulajdonosok biztosan feltesznek majd.

Pirelli-címke Pirelli-címke - A fénykép csak illusztráció © : Pirelli

Ön már észrevette ezt a bizonyos címkét? A felcímkézett abroncsok  első tételeit most szállítják a nagyobb autókereskedelmi központokba és hamarosan kikerülnek az eladótérbe.  

Ugyanez az izgalom  az internetes abroncskereskedőknél , akik azon munkálkodnak, hogy beillesszék a címkézést a terméklapokba. Mindennek a helyén kell lennie november 1-je előtt, amely időponttól kezdődően a szabályozás hatályba lép az Európai Unió országaiban.

A popgom webáruházA fénykép csak illusztráció © : gumi-popgom.hu

Ezzel a jelöléssel, amely a háztartási készülékeken, személyautókon vagy a lakásleírásokban feltüntetett energetikai címkékhez hasonló, a fogyasztó könnyebben ki tudja majd választani a gumiabroncsot. 

Korábban a márka hírnevére, az eladók tanácsaira, vagy a jobban tájékozottak esetében az autós sajtótermékek által publikált tesztek eredményeire tudott támaszkodni. Mostantól kezdve  saját maga hasonlíthatja össze az abroncsokat három teljesítményszempont alapján :

  • Energiahatékonyság :  az abroncs részesedése az üzemanyag-fogyasztásban és a CO2-kibocsátásban .
  • Fékezés nedves útburkolaton,  a biztonsághoz kapcsolódó teljesítmény ;
  • Külső menetzaj,  az életminőséghez kapcsolódó teljesítmény.

Így, a címkézésre támaszkodva választhat gazdaságosabb és biztonságosabb, környezetbarátabb abroncsokat.

Minden elosztó hálózat kihasználta a nyarat arra, hogy felkészüljön a bevezetési határidőre. Az abroncsokkal dolgozó szakemberek és autókereskedők képzéseken vettek részt, hogy el tudják magyarázni a címkézés lényegét vevőiknek, és válaszolni tudjanak kérdéseikre.

A gyártók is kitettek magukért. A legtöbb nagy márka az európai címkézésről szóló tájékoztató videóval jelent meg weblapján. 

 

A gumiabroncsok teljesítményét jelölő címkézésA fénykép csak illusztráció © : Hankook

 

A holland KwikFit honlapon lévő címkézésA fénykép csak illusztráció © : Kwikfit

A Bridgestone oldalán található magyarázatA fénykép csak illusztráció © : Bridgestone