Kalauz az abroncscímkézéshez - Az első címkék 2012. júniustól

Az első címkék 2012. júniustól

Gumiabroncs címke Leközölve 2012.09.18.

2012-ben fogják bevezetni a gumiabroncsok európai címkézését. November előtt nem lesz kötelező, de a gyártók és forgalmazók már júniustól bevezethetik.

Az első címkék 2012. júniustól

A gumiabroncsok címkézéséről szóló rendelet hatálybalépése előtt nem egész egy évvel az Európai Bizottság pontosítja a rendelet egyes részleteit, amelyek lehetővé teszik a tényleges bevezetését.

A kiegészítő rendelkezés egyrészt említést tesz a vizsgálatokat végző szervezetek által az abroncsok teljesítményének mérésére alkalmazott módszerek összehangolásáról, másrészt az első címkék bevezetésének dátumáról.

Emlékeztetőül, a leendő címke a gumiabroncs három tulajdonságáról tájékoztatja a fogyasztót:  hozzájárulás az üzemanyag-fogyasztáshoz, tapadás nedves útburkolaton és külső menetzaj. 

Első címkék júniusban

Az új rendelet megerősíti azt, hogy a 2012. június 30. után gyártott és az Európai Unió országaiban forgalmazott személygépkocsi- és könnyű haszonjármű-abroncsokat 2012. novemberétől minden értékesítési helyen a teljesítményüket jelző öntapadó címkével kell ellátni, vagy címkét kell mellékelni kell hozzájuk.

A jogszabály előírja, hogy ezeknek az adatoknak a forgalmazók weblapján, prospektusokban, árlistákban, valamint a számlákban is meg kell jelenniük.

Egyéb részlet: minden abroncstípus és méret saját címkével rendelkezik.

Ezen túlmenően a gumiabroncsok korábbi címkézése nem engedélyezett 2012 május 30. előtt.

A mérési eljárások összehangolása

A többi részlet inkább műszaki: a gyártókra és az abroncsok teljesítményét értékelő vizsgálatokat végző szervezetekre vonatkoznak.

A 228/2011 számú rendelet részletesen leírja a nedves útburkolaton való tapadás vizsgálatát személygépkocsik esetén;

A 1235/2011 számú rendelet a szükséges rendelkezéseket tartalmazza:

• könnyű és nehéz járművek nedves útburkolaton való tapadásának értékeléséről;

• a gördülési ellenállás méréséről, amely tartalmazza azt is, hogy a vizsgálatokat végző engedélyezett szervezeteknek azonos mérési és ellenőrzési eljárásokat kell alkalmazniuk.

Ez az intézkedés javitani fogja a minőséget.

Az európai gumiabroncs- és gumigyártók európai szervezete, az ETRMA szerint „a címkézés fokozza a gumiabroncsok iránti érdeklődést és arra ösztönzi a fogyasztókat és gépkocsiflotta-tulajdonosokat, hogy jobban figyeljenek oda a gumiabroncsok teljesítményeire a vásárláskor".

Másrészt, az ETRMA úgy véli, hogy ez az intézkedés is „arra fogja ösztönözni a gyártókat, hogy fejlesszék termékeiket az erős versenyhelyzetben, és lehetővé teszi a kiemelkedést azok számára, akik megteszi ezeket az erőfeszítéseket".

A G energiahatékonyságú és nedves útburkolaton F fékezési hatékonyságú abroncs értékesítése 2014. november 1-je óta tilos. A 2014. november 1-je előtt gyártott abroncsok azonban a jogszabály hatályba lépését követő 30. hónapig, azaz 2017. május 1-jéig értékesíthetőek. Lásd a 2009. július 13-i 661/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (2009. július 13.), III. fejezet, 13. cikk, 5. bekezdés.