Téli gumi hírek - A Nokian feltalálta a behúzható szögekkel rendelkező téli gumit

A Nokian feltalálta a behúzható szögekkel rendelkező téli gumit

Téli abroncsok Leközölve 2014.03.26.

Nehéz kitalálni, hogy milyen legyen a tökéletes gumiabroncs, amikor a körülmények nagyon változékonyak. A Nokian meghökkentő megoldással állt elő, ami megváltoztathatja a kategórián belüli helyzetet.

Nokian szöges abroncs koncepció A Nokian jelenleg olyan abroncson dolgozik, amelyen behúzható szögek vannak! - A fénykép csak illusztráció © : Nokian

Az univerzális használat problémája

Van sok különféle téli abroncs, amelyeket igen különleges igények kielégítésére terveztek. Ha olyan gumira van szüksége, amivel télen a „szürke”, időnként a hegyekben kissé havas aszfalton szeretne haladni, az „alpin” típusú téli gumira van szüksége. Azonban ha nagyon nagy hidegben, teljesen jeges utakon közlekedik, extrém terméket kell használnia, például a szöges skandináv abroncsot. Ha viszont egyszerre halad „egyszerű” és „extrém” terepeken, már bonyolultabb a helyzet: soha nem talál olyan abroncsot, amelyik egyaránt megfelelően viselkedik az egyik és a másik terepen. A szögek nélküli abroncsot nyilván hamar leelőzik a jeges úton, a szöges abronccsal pedig rémálom a száraz és hó nélküli bitumenen közlekedni. 

 

A megoldás a behúzható szögek

A Nokian olyan nagyon innovatív elképzelésen gondolkozik, ami elvileg lehetővé teszi, hogy bármilyen viszonyok között nehézségek nélkül működjön a dolog: egy szögek nélküli téli gumi (amely kényelmesen képes egyszerű, szikkadt, száraz, vagy kissé havas útburkolatokon haladni) ki tudná engedni a felszínére a szögeket, ha a körülmények azt szükségessé teszi. Az átalakítást egyszerű gombbal lehetne megoldani, amely kiengedné (vagy behúzná) a szögeket. Elméletben ez egy rendkívül érdekes elképzelés, mert lehetővé tenné egy univerzális, egyedülálló téli gumiabroncs megalkotását. A Nokian által feltalált téli gumi 80. születésnapja alkalmából bemutatott koncepcióval az elkövetkező években az abroncsgyártó tervezőirodáiban fognak foglalkozni.