Téli gumi hírek - Abroncs, amely változtatja a színét, amikor fel kell szerelni a téli gumit

Abroncs, amely változtatja a színét, amikor fel kell szerelni a téli gumit

Téli abroncsok Leközölve 2015.09.03. , írta J. József

Sok autós nem tudja, hogy a téli abroncsokra akkor is szükség lehet, ha az utakat még nem borítja hó. A Canadian Tire érdekes megoldást kínál, hogy segítse ennek jobb megértését.

A Canadian Tire hőre érzékeny gumiabroncsa A Canadian Tire abroncsának hőre érzékeny oldalgumija kékre változik, amikor a hőmérséklet csökken - A fénykép csak illusztráció © : Canadian Tire

A hőmérséklet mérése

Általában megértjük, hogy a téli abroncsot télen kell felszerelni. Sokan tévednek azonban, akik úgy gondolják, hogy csak akkor van rá szükség, ha az utakat hó borítja. Tervezésekor a gumiabroncsot annak a hőmérsékletnek megfelelően dolgozzák ki, amilyenben haladnia kell. A nyári abroncs legjobb teljesítményeit akkor fejti ki, ha enyhe, vagy magas a hőmérséklet, de sokkal kevésbé hatékony, amikor a hőmérő 7 Celsius fok alá süllyed. Ez alatt a hőmérséklet alatt a benne lévő gumi megkeményedik. Kevésbé jól fékezi le a járművet, kevésbé biztos a kanyarokban, és jobban csúszik. Ilyen körülmények között téli gumira kell váltani, hogy megmaradjon a lehető legjobb menetteljesítmény. 

 

A szín, mint jelzés

A Canadian Tire tehát olyan egyszerű megoldást gondolt ki, amely lehetővé teszi a felhasználó figyelmeztetését, hogy fel kell szerelni a téli gumikat, amikor a körülmények azt igénylik. Mivel egy nemrégen készült tanulmányból az derült ki, hogy a kanadaiak 80%-a nem tudja, hogy a nyári gumi vagy a négyévszakos gumi kevésbé hatékony 7 fok alatt, kifejlesztettek egy olyan abroncsot, amelynek színe a hőmérséklettől függően változik. Amikor az oldalgumija fehér, az abroncs (ebben az esetben négyévszakos) a jó működési tartományban van. Amikor azonban az oldalgumik színe kékre változik, a hőmérséklet 7 °C alá süllyedt, és a lehető legjobb teljesítmény megtartása érdekében jobb igazi téli gumit felszerelni. Egyszerű megoldás a felhasználók figyelmét felhívni arra, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelő gumiabroncsot használjanak.