Téli gumi hírek - Itt az ideje áttérni a téli gumikra!

Itt az ideje áttérni a téli gumikra!

Téli abroncsok Leközölve 2013.10.14. , írta Géza

Az ősz bizony megérkezett: most kell kicserélni az abroncsokat. Mielőtt felszerelné a téli gumikat, ellenőrizze a kopást: lehet, hogy most kell kicserélni őket. Ne feledje el a hóláncokat, bizonyos helyzetekben kötelező is lehet. Ami a nyári gumikat illeti, tárolja őket jó körülmények között, hogy a következő szezonban tökéletes állapotban láthassa viszont őket. Ne mulassza el az abroncsnyomást a hőmérséklethez igazítani.

Autók az őszi úton A megfelelő vezetéshez már jóval a tél beköszöntése előtt előrelátónak kell lenni - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Mikor kell felszerelni a téli abroncsokat?

 A téli abroncsokat úgy készítik, hogy maximális teljesítményüket akkor fejtsék ki, amikor az átlaghőmérséklet 7°C alá süllyed. Mikor kell lecserélni őket? A mérsékelt égövi országokban a téli időszámításra való átállás, azaz október vége jó jelzés erre. Az északi országokban, vagy Közép-Európában a téli abroncsokat korábban kell felszerelni. Egyes országok még kötelezővé is tették használatukat a leghidegebb hetekben. 

>> A téli abroncsokra, hóláncokra és szöges abroncsokra vonatkozó európai szabályozás

>> Emlékeztető a téli abroncsokra vonatkozó magyarországi előírásokra

>> Téli jogszabályok - milyen előírások vannak érvényben a szomszédainknál?

 

A különböző típusú felszerelések, hogy felvegyük a harcot a téli időjárással szemben

Téli (vagy alpesi) abroncs, északi abroncs, szöges abroncs, négy évszakos abroncs – a téli körülményekre többféle megfelelő gumiabroncs létezik. Mindegyikük meghatározott használatra és időjárási körülményekre alkalmas. Az előírások és/vagy az időjárási viszonyok néha azt is megkövetelik, hogy hóláncot tartsunk a csomagtartóban.

>> Téli gumi, téli abroncs, szöges abroncs, hóláncok: minden autófelszerelés a széllel és a hideggel szemben

 

Ez talán jó alkalom arra, hogy kicserélje az abroncsokat…

 Mielőtt visszaszereli a téli gumikat, ellenőrizze általános állapotukat. A mintázat mélysége, az azonos tengelyen lévő abroncsok közötti kopás különbsége, kagylósodás vagy deformálódás: ha az abroncsokon ilyen tüneteket észlel, haladéktalanul cserélje ki őket.

>> Ne várja meg az utolsó pillanatot a téli gumik megvásárlásával!

 

Vezetési tanácsok télre

A téli gumik több biztonságot nyújtanak havas vagy jeges úton. Nem szabad azonban elfelejteni a szélsőséges időjárás esetén betartandó vezetési szabályokat.

>> A téli vezetés

 

Hová tegyük télen a nyári gumikat?  

Állapotuk megőrzése érdekében a nyári abroncsokat jó körülmények között kell tárolni. Hőmérséklet és páratartalom, a tárolás módja: feltétlenül be kell tartani néhány szabályt. Ha nincs elég helye, praktikus megoldás a gumiszervízben való tárolás. Több vállalat is kínálja ezt a szolgáltatást.

>> Hogyan tároljuk az abroncsokat a két szezon között ? 

 

A téli abroncsok nyomásának beállítása

 Mivel a nyomás a hőmérséklettel csökken, ne feledjen néhány tized bart hozzáadni a gyártó által ajánlott nyomásértékhez.

>> Milyen abroncsnyomást használjunk télen ?