Téli gumi hírek - Itt az ideje, hogy áttérjünk a nyári gumikra!

Itt az ideje, hogy áttérjünk a nyári gumikra!

Téli abroncsok Leközölve 2013.06.06. , írta Géza

Enyhébb a hőmérséklet és elmúlt a tél? Bizonyára itt az ideje, hogy a nyári gumikra gondoljunk. De mielőtt visszaszerelnénk, ellenőrizni kell a kopottságukat: lehet, hogy ez jó alkalom arra, hogy kicserélje őket. Minden esetben gondoljon a megfelelő abroncsnyomásra. Ami a téli abroncsokat illeti, tárolja őket jó körülmények között, hogy a következő szezonban tökéletes állapotban láthassa viszont őket.

Nyári autós Mielőtt nyári abroncsra váltunk, több dolgot ellenőrizni kell! - A fénykép csak illusztráció © : fr.fotolia.com/rezulteo.com

Mikor kell lecserélni a téli gumikat?

A téli abroncsokat úgy tervezték, hogy maximális teljesítményüket alacsony hőmérsékleten fejtsék ki. A szakemberek azt ajánlják, hogy akkor kell felszerelni őket, amikor az átlaghőmérséklet 7 °C alá süllyed. A tavasz megérkezésével és a hőmérséklet emelkedésével pedig érdemesebb ismét nyári abroncsot használni.

>> Mi a különbség egy téli és egy nyári abroncs között ?

 

Mit csináljunk a téli abroncsokkal nyáron?

Tulajdonságaik megőrzése érdekében a téli abroncsokat jó körülmények között kell tárolni. Hőmérséklet és páratartalom, a tárolás módja - feltétlenül be kell tartani néhány szabályt. Praktikus megoldás, ha nincs elég helye az abroncsok gumiszervízben való tárolása. Több vállalat is kínálja ezt a szolgáltatást.

>> Hogyan tároljuk az abroncsokat a két szezon között ? 

 

Futtassuk végig a téli abroncsot nyáron?

A téli gumik már nem érik meg a következő szezont. A futógumi mintázata már nem elég mély (legalább 4 mm a gyártók ajánlása és a törvényben leírtak szerint). De nem szeretné ezeket a félig használt abroncsokat még leselejtezni. Veszélyes lenne-e „befejezni” őket a nyáron? Nem feltétlenül, válaszolnak a szakemberek. A kopás következtében ugyanis a téli abroncs tulajdonságai közelítenek a nyári abroncsokéhoz.

>> Lehet-e közlekedni téli abroncsokkal nyáron ?

 

Ez talán jó alkalom arra, hogy kicserélje az abroncsokat…

A tél végén ellenőrizze a nyári abroncsok általános állapotát. A kopás mértékét, az azonos tengelyen lévő abroncsok kopásának eltérését, egyenetlen kopást, kagylósodást vagy deformálódást: ha az abroncsokon ilyen tüneteket észlel, haladéktalanul cserélje le őket.

>> Mikor kell kicserélni az abroncsokat ?

 

Ellenőrizze a nyári abroncsok nyomását

Miután több hónapon keresztül tárolta őket, az abroncsokban a nyomás már nem megfelelő. Mielőtt ismét útra kel, feltétlenül ellenőrizni kell a levegőnyomást. Ezt követően pedig rendszeresen ellenőrizze az abroncsnyomást havonta egyszer.

>> Abroncsnyomás : havonta egyszer ellenőrizni kell