Téli gumi hírek - Luxembourgban kötelező a téligumi

Luxembourgban kötelező a téligumi

Téli abroncsok Leközölve 2012.12.04.

Luxemburgban ezentúl kötelező a téligumi. A rendeletet a nagyhercegség a 2010-ben Németországban elfogadott rendeletet mintájára készítette. Egyaránt vonatkozik a helyi lakosokra, ingázókra és átutazó autósokra.

A hófedte Luxembourg A hófedte Luxembourg - A fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved

Luxembourg is csatlakozott az európai országok még szűk köréhez, amelyek a téli évszakban kötelezővé tették a  téli abroncsok felszerelését. Pontosabban, téli időjárási körülmények között, azaz „jég, tömörödött hó, olvadt hó, jégfoltok vagy dér” esetén. 

Luxembourg a  2010-ben Németország által elfogadott rendeletet vette alapul, melynek értékelése meggyőzte a nagyhercegség kormányát.

Az új rendelet  2012. október 1-jétől  minden járművezetőre vonatkozik, akik a nagyhercegség útjain közlekednek, „az általuk vezetett jármű forgalmi rendszámát bejegyző országtól függetlenül”. A rendelet vonatkozik a helyi lakosokra, ingázókra és  átutazó autósokra egyaránt. Szabálysértés esetén a  büntetés 74 €.

Enyhébb előírás  vonatkozik a teherautókra és autóbuszokra: közlekedhetnek akkor, ha a hajtott tengelyekre téli abroncsokkal vannak felszerelve.

Az előírás nem vonatkozik a kétkerekű  járművekre (mopedek, motorkerékpárok), három-és négykerekű motorbiciklikre, valamint vontatókra és önjáró gépekre.

Végezetül, a luxemburgi kormány úgy rendelkezett, hogy „téli időjárási viszonyok között, a közterületen parkoló vagy várakozó, téli abroncs nélküli járműveket nem fogják bírságolni”.