Téli gumi hírek - Sailun abroncsok: próba és ismerkedés a Val d'Isère-i pályán

Sailun abroncsok: próba és ismerkedés a Val d'Isère-i pályán

Téli abroncsok Leközölve 2014.01.08. , írta J. József

A kínai gumiabroncs-piac a termékek olyan bőségét kínálja, hogy néha igen nehéz kiigazodni közöttük. A rendkívül erős piaci versenyágazatban egyes márkák megpróbálnak termékeik minőségével előre törni. Ez a helyzet a Sailun esetében is, aki meghívott, hogy próbáljunk ki néhány téli abroncsát.

Próbára váró Sailun abroncs Ismerkedés a Sailun gumik teljesítményével a Val d'Isère havas pályán tartott próbák során - A fénykép csak illusztráció © : rezulteo

A Saillun termékek európai importőrének elmondása szerint ezeket az abroncsokat nem szabad a legtöbb versenytársával egy kategóriába sorolni. Mert ugyan az ár pozícionálása persze nagyon agresszív a nagyobb piaci résztvevőkhöz képest, a Sailun a gyártási minőséggel is szem előtt tartotta.

Évi 13 millió abroncs gyártásával a Sailun a világ abroncsgyártói között a 20. helyet foglalja el. A termelés mellett 300 mérnököt foglalkoztató K+F központot tartanak fenn, akik szoros együttműködésben dolgoznak a Qingdao egyetemmel.

Ez a rendszer biztosítja a bővíthető termékkört széles méretbeli lefedettséggel. Konkrétan, a Sailun termékcsalád nyári UHP abroncsokból (nagy teljesítményű), SUV abroncsokból és haszonjármű abroncsokból áll. Nem szabad elfelejteni a téli termékcsaládot, amellyel most foglalkozunk.

BMW próba Sailun abroncsokA fénykép csak illusztráció © : Sailun

Ismerkedés a téli termékkínálattal

A Sailun meghívott minket a Val d'Isère-i síterepre, hogy bemutatasson egy tesztsorozatot, amellyel az volt a célja, hogy bizonyítsa termékeinek versenyképességét.

A cél nem annak bizonyítása volt, hogy a Sailun abroncsok képesek felvenni a versenyt a téli abroncsok specialistáival, hanem inkább azt akarták bemutatni, hogy lehet a piacon kielégítő téli tulajdonságokkal rendelkező abroncsot találni, ésszerű áron.

A Sailun téli termékcsalád Iceblazer WST1WST2 LT és WSL2 abroncsokból áll. Ez utóbbit volt alkalmunk kipróbálni különböző járműkategóriákon, első-, hátsó- és összkerékhajtású járműveken (Xdrive).

A Sailun úgy döntött, hogy a Val d’Isère-i pálya kizárólag havas és jeges szakaszain próbáljuk ki termékeit, olyan feltételek között, amelyek a hagyományos menetkörülményeket idézik fel: fékezés, fékezés kanyarban, gyorsítás stb.

A menetszakaszok során általában egészséges, megnyugtatónak tűnő abroncsot figyelhettünk meg. A WSL2 hajtóereje tökéletesen megfelelő, és a jármű megtartja útvezetését a kanyarokban, még a teljes fékezési fázisok alatt is.

A próba során használt különböző járműveken jó első/hátsó egyensúlyt tapasztaltunk. Ez azt jelenti, hogy figyelembe veszi az alulkormányozottság (első tengely kitér) és a túlkormányozottság (hátsó tengely kitér) hatását.

Jó lett volna ezt a Sailun abroncsot egy versenytárssal, vagy egy magasabb kategóriájú riválissal összehasonlítani és pontosan értékelni, hogy mit nyújt. Szerettük volna kipróbálni az abroncsot más körülmények között is, például száraz és nedves aszfalton, hogy általános teljesítményéről is képet kapjunk.

Konklúzió: a Sailun WSL2 abroncs kielégítőnek mutatkozik havas burkolaton, jó általános biztonságot nyújt. A Sailun mérnökei által végzett munka kielégítőnek tűnik azokon a területeken, amelyeket alkalmunk volt értékelni. Nem áll módunkban azonban véleményt mondani arról, hogy mit nyújt ez az abroncs más körülmények között, például aszfalton.