Az abroncsok felszerelésére és használatára vonatkozó rendelkezések - Emlékeztető a téli abroncsokra vonatkozó magyarországi előírásokra

Emlékeztető a téli abroncsokra vonatkozó magyarországi előírásokra

Törvényi szabályozás Leközölve 2013.11.05. , írta rezulteo

A nyár már régen mögöttünk van, a hőmérséklet hamarosan jelentősen csökkenni fog. Íme, egy kis emlékeztető arra, hogy milyen kötelezettségeknek kell eleget tenniük a magyar autósoknak a téli utakon.

A téli előírások táblázata A téli abroncs nem kötelező Magyarországon: emlékeztető az országban hatályos előírásokra - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Nem kötelező a téli gumi

A téli gumik használata erősen ajánlott nagyon hideg időben. Ilyen körülmények között csupán a téli abroncs tudja biztosítani az optimális tapadási szintet, tehát a közlekedés biztonságát. A téli abroncs azonban nem kötelező Magyarországon, így nem köteles járművére télen téli gumikat szerelni. Ha megteszi, a csatornák mélységének legalább 1,6 milliméteresnek kell lennie. Egyébként elvileg a téli gumi sebességindexének legalább azonosnak kell lennie annak a járműnek a maximális sebességével, amelyikre felszerelték. Ha a sebességindex alacsonyabb a jármű maximális sebességénél, címkét kell elhelyezni a gépkocsi műszerfalán látható helyen.

Viszont a kötelező a téli gumi minden Budapesti taxinak október 15 és március 15 között. A taxiknak ebben az időszakban kötelező a négy téligumi Budapest területén az érvénybe lépett szabályok szerint.

 

Hólánc engedélyezett, a szöges abroncs tilos

hólánc használata engedélyezett Magyarország területén, de ügyeljen arra, hogy csak akkor használja, amikor hó és jég borítja az útburkolatot. Meg kell jegyezni, hogy a hólánc helyileg kötelező lehet, ilyen esetben ezt közúti jelzőtábla mutatja. Ami a szöges abroncsot illeti, használatuk egyértelműen tilos.

Végezetül ne feledje, hogy a téli gumikra vonatkozó előírások országonként nagyon eltérőek lehetnek. Hogy biztosan jól tájékozott legyen, mielőtt külföldi szabadságra indul, téli útmutatónkban megnézheti az egyes országokra vonatkozó szabályokat.