Az abroncsok felszerelésére és használatára vonatkozó rendelkezések - Téli jogszabályok - milyen előírások vannak érvényben a szomszédainknál?

Téli jogszabályok - milyen előírások vannak érvényben a szomszédainknál?

Törvényi szabályozás Leközölve 2014.01.27. , írta Géza

Az országunk területén a téli évszakban használt abroncsokra vonatkozó szabályozást ismerjük. De mi a helyzet a szomszédos országokban? Íme, egy kis összefoglaló arról, hogy milyen szabályokat kell betartania, ha külföldre szeretne utazni. Hogy ne érje meglepetés!

Európai téli szabályozás Mielőtt téli üdülésre indulna, feltétlenül érdeklődjön a szomszédos országokban hatályos előírásokról! - A fénykép csak illusztráció © : Fotolia.com/rezulteo.com

=> A szomszédos országok megtekintése jogszabályokkal 

=> A szomszédos országok megtekintése jogszabályok nélkül 

 

Szomszédos országok jogszabályokkal

 

Ausztria

Figyelem! A legalább 4 mm mintázati mélységgel rendelkező téli abroncs használata kötelező osztrák területen, november 1-jétől a következő év április 15-ig.

A hólánc engedélyezett, sőt, kötelező is, ha van olyan jelzőtábla, ami előírja.

A szöges abroncsok használata megengedett október 1-jétől május 31-ig, 80 km/h sebességkorlátozással (100 km/h autópályán), továbbá a járműre ragasztott matricával jelezni kell.

 

Szlovákia

 Szlovákiában a téli abroncsok használata kötelező téli időjárási viszonyok esetén. A hólánc engedélyezett, a szöges abroncsok használata szigorúan tilos.

 

Szlovénia

A téli abroncsok használata kötelező Szlovénia területén november 15-től március 15-ig. A hólánc itt is engedélyezett, de a szöges tilos.

 

Románia

Romániában a téli abroncsok használata kötelező november 1-jétől március 31-ig. A hólánc engedélyezett, a szöges abroncs pedig tilos.

 

Szerbia

Szerbia november 1-jétől a következő év április 1-jéig teszi kötelezővé a téli gumik használatát. A hólánc engedélyezett, a szöges abroncs pedig szigorúan tilos az ország területén.

 

Szomszédos országok jogszabályok nélkül

 

Horvátország

Horvátországban a téli abroncsok kötelező használatára nincs előírás. A hólánc engedélyezett, szöges abroncs használata szigorúan tilos.

 

Ukrajna

A téli abroncsok használata nem kötelező Ukrajnában, de természetesen tanácsos, tekintettel az időjárási viszonyokra. A hólánc engedélyezett. A szöges abroncs szintén.

 

=> Vissza a cikk elejére