Új gumimodellek: a gyártók újdonságai - A jövő abroncsa képes lesz-e automatikusan alkalmazkodni a futási körülményekhez?

A jövő abroncsa képes lesz-e automatikusan alkalmazkodni a futási körülményekhez?

Új abroncsok Leközölve 2013.10.15. , írta L. Laszló

Képzeljünk el egy olyan gumit, amelyik a nyári pályán kiakasztja a stoppert, ugyanakkor tökéletesen kapaszkodik a havas hágókon is, mikor síelni indulunk. Álmodhatunk-e egy ilyen univerzális abroncsról a jövőben? Német kutatók egy csoportja szerint a válasz: igen.

Abroncslenyomatok Német kutatók egy olyan leendő abroncson dolgoznak, mely képes lesz arculatát megváltoztatni a futási körülményektől függően - A fénykép csak illusztráció © : iStockphoto.com/rezulteo.com

Nem szükséges szakembernek lenni annak megértéséhez, hogy az, hogy milyen gumiabronccsal szerelik fel az autót, közvetlenül a közlekedési körülményektől függ. Ha szép időben, nyári időjárási viszonyok között közlekedik, olyan gumira van szüksége, amely magas hőmérsékleten működik. Ha télen a hegyekbe megy, akkor viszont az egyértelműen alacsonyabb hőmérséklet tűrésére alkalmas abroncsra van szüksége.

Ha pedig úgy dönt, hogy a stopperrel versenyt fut a pályán, célszerű a nagyon sportos vezetésre alkalmas gumiabroncsokkal felszerelni az autót. Egy másik műfajban pedig különleges abroncsokra lesz szüksége ha a vezetés nagyágyúját jégen szeretné eljátszani, olyan terepen, ahol még a téli abroncsok hatékonysága is csak viszonylagos.

A futási körülményektől függően tehát nagyon sokféle abroncstípus létezik. Ez magas árat jelent, ha Ön kalandor típus, és szeretné megsokszorozni a futási környezetet. És ha lenne egy másik megoldás?

A németországi lipcsei egyetem kutatói szerint a válasz tehát igen: áprilisban, a Hannoveri Vásárban bemutatott elképzelésük az intelligens abroncsról tovább folytatja útját.

Az abroncson elosztott érzékelőknek köszönhetően a gumi képes lesz egymaga megváltoztatni az arculatát, hogy jobban alkalmazkodni tudjon a futási körülményekhez. Az olyan paramétereket, mint a hőmérséklet, vagy az út típusa (föld, beton, hó stb.) valós időben elemzi, hogy a körülményeknek megfelelő lehető legjobb viselkedést biztosítsa. A fejlődés szintén nagyon érdekes lehet a fogyasztás szempontjából.

Az elképzelés zseniálisnak tűnik papíron, már csak az kell, hogy műszakilag is megvalósítható legyen. A maguk részéről a kutatók elmondják, hogy a fejlesztés folytatódik és már szabadalmi bejelentésre került a sor. Akkor mikor jön az intelligens és átalakuló abroncs?