Új gumimodellek: a gyártók újdonságai - Michelin A/S EverGrip: a regenerálódó abroncs

Michelin A/S EverGrip: a regenerálódó abroncs

Új abroncsok Leközölve 2014.05.06. , írta J. József

A Michelin a Detroit 2014 autószalon alkalmával mutatta be a rendkívüli újdonságot jelentő műszaki tartalmú termékét, amely egy egyedülálló eljárásnak köszönhetően képes felvenni a harcot a kopással szemben.

Michelin Premier A/S EverGrip részletek Az új EverGrip technológiának köszönhetően a Michelin bemutatja a Premier A/S-t, a önmagát regeneráló 4 évszakos abroncsot - A fénykép csak illusztráció © : Michelin

A regenerálódó kopás

Elvileg minél több kilométert tesz meg egy gumiabroncs, annál jobban kopik. Ezért kell nagy figyelmet fordítanunk a gumik állapotára és rendszeresen ellenőrizni az abroncson lévő kopásőrt, különben rövid idő alatt veszélyeztethetik biztonságunkat.

A Michelin egy meglepő technológiája lehetővé teszi, hogy felvegyük a harcot a kopással szemben. A francia abroncsgyártó már 2005 óta kínálja teherabroncsát, amelynek újszerű rendszerével az abroncs regenerálódik, a természetes kopásával párhuzamosan. 2014-ben a Michelin ugyanilyen jellegű termékkel állt elő, de ezt már az autósoknak szánta.

Ez a technológia a gumi kopásával új gumiszerkezetet hoz létre, így megőrzi tulajdonságait a vízelvezetés vagy tapadás szempontjából az érzékeny útfelületeken.

Jelenleg csak a 4 évszakos abroncsokra

Ugyakkor nem érdemes azonnal megrohanni a gumiszerelőt, mert itt egy nagyon különleges abroncstípusról van szó. A 4 évszakos gumi nagyon elterjedt az Egyesült Államokban, de Európában nem használják őket.

 A technológia ugyanis sokkal jobban működik a 4 évszakos abroncsokon, és jelenleg még nem vihető át a nyári gumikra. Egyenlőre a Michelin a Premier A/S EverGrip gumikat kizárólag az amerikai piacra szánja.

De úgy gondoljuk, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően ezt a technológiát hamarosan más gumitípusokon is megtalálhatjuk majd. Az abroncsgyártó már több mint tíz millió eurót fektetett be ennek az innovációnak a megvalósításába, amely nyolc év fejlesztési munkát vett igénybe.