Új gumimodellek: a gyártók újdonságai - Nokian Line és zLine SUV: a rezulteo kipróbálta

Nokian Line és zLine SUV: a rezulteo kipróbálta

Új abroncsok Leközölve 2014.10.09. , írta Géza

A Nokiant - jogosan - mindig a téli és északi abroncsok szakértőjének kategóriájába sorolták. Néhány éve a finnországi gyártó megpróbálja bizonyítani, hogy nyári termékei is ugyanolyan jól teljesítenek. Alkalmunk volt ellenőrizni két újdonság kipróbálása során: a Line és a zLine SUV.

Nokian abroncs próbája erdőben Rezulteo a finnországi erdőkben tesztelte a Nokian nyári abroncsainak sokoldalúságát - A fénykép csak illusztráció © : Nokian

A Nokian nyári 4X4/SUV termékcsaládjának megújulása folyamatban van. 2015-re a Rotiiva AT, a Rotiiva HT, a Line SUV és a zLine SUV alkotja a termékcsaládot. E két utóbbi termékre nagyobb mennyiségben lehet igény, mert a kis és közepes SUV-okra szánták a Line, és nagyobbakra a zLine abroncsokat.

 

Line SUV: sokoldalúság a programban

A Nokian Line SUV abroncs a sokoldalúságot hangsúlyozza olyan autósok számára, akik biztonságos és ellenálló terméket keresnek. A Toyota Rav 4, vagy BMW X1 típusú járművekre szánt abroncsot (15-től 18 colos méretekben áll rendelkezésre) olyan használatra tervezték, ahol változó az igénybevétel, városi vezetés illetve rossz utak.

A Line SUV karkasza és szerkezete egyedi fejlesztésen esett át. Különleges figyelmet szenteltek az abroncs ellenállóképességének, ezen belül az aramid szálakkal erősített oldalaknak. Ez a megoldás javítja az abroncs élettartamát, a pontosságát és a reaktivitását.

A SUV Nokian abroncs próbájaA fénykép csak illusztráció © : Nokian

A futógumi kialakítása olyan, hogy elősegítse a víz (Aqua Groove technológia) és a kis kövek eltávolítását, ugyanakkor a gumikeveréknek köszönhetően jó gördülési ellenállást mutat. 

 

zLine SUV: ellenállás és teljesítmény

A zLine a Line logikus továbbfejlesztése. A nagyméretű SUV-okra (17-től 22 colos méretben kapható) kifejlesztett abroncs egyértelműen a vezetési élmény és teljesítmény felé orientálódik.

A zLine-on fellelhetőek a Line-nál elfogadott műszaki megoldások, a sportosabb követelményeknek megfelelő módosításokkal.
Így az oldalgumik is erősítést kaptak, hogy a legnagyobb védelmet nyújtsák az ütődésekkel és vágásokkal szemben, amelyekkel a SUV abroncsoknak gyakran szembesülniük kell. A Line és zLine oldalgumijánál felhasznált aramid egy olyan összetevő, amit a golyóálló mellények is tartalmaznak. Az ellenállás záloga... 

A Nokian Line profiljaA fénykép csak illusztráció © : Nokian
Ez a megoldás garanciát jelent a zLine kormányozhatóságára és pontosságára, és tökéletesen kiegészíti az abroncsszerkezet gondos kialakítását.

A merev vállzóna a futógumi megerősített blokkjaihoz illeszkedik, amelynek célja az, hogy minden körülmények között elősegítse a jó tapadást, nem elhanyagolva a biztonsági dimenziót, többek között nedves útburkolaton.

A zLine nem feledkezett meg az élettartamról és az energiahatékonyságról sem az ezzel a céllal kifejlesztett gumikeverékkel. 

 

A próba a finnországi utakon

Helsinki környékére hívott meg minket a Nokian, hogy kezelésbe vegyük ezt a két új abroncsot.

Egy fecske nem csinál nyarat - ezért a próbát a legsportosabb abronccsal, a zLine-nal kezdjük. A próba kezdetén néhány kört tettünk egy kanyargós és dimbes-dombos, kis tapadású, kitérőkkel teletűzdelt területen. Ilyen körülmények között az abroncs nagyon pontosnak mutatkozott, általában jól viselte a kíméletlen bánásmódot. Az abroncs kapaszkodását és jó reagálását próbára tévő éles kanyarok és változatos domborzat mellett az abroncs kissé zajosnak tűnt  nagyon sportos vezetésnél.

Nokian abroncs próbája a pályán A fénykép csak illusztráció © : Nokian

A Line próbája során, melynek célja a gumi sokoldalúságának bizonyítása volt, felváltva haladtunk autópályán, másodrendű utakon, valamint finnországi erdei földutakon. A próba során általános pozitív benyomásokat szereztünk, de valamelyest rövid volt ahhoz, hogy kissé keményebb körülmények között értékelhessük az abroncsot.

Nokian erdei próbaA fénykép csak illusztráció © : Nokian

Összességében a Nokian ismét megerősített minket abban, hogy szándékában áll felborítani a prémium abroncsgyártók eddigi rangsorát. És a legkevesebb, amit mondhatunk, hogy a finn márka rendelkezik olyan technológiai eszközökkel, amelyekkel a legmagasabb minőségi előírásoknak megfelelő termékeket tud kínálni. Várjuk meg a tesztek első eredményeit, hogy meglássuk, állja-e ez az ambiciózus abroncs az ígéreteit.