Új gumimodellek: a gyártók újdonságai - Nokian Weatherproof: a négyévszakos abroncs új referenciája?

Nokian Weatherproof: a négyévszakos abroncs új referenciája?

Új abroncsok Leközölve 2015.03.25. , írta Julien

A négyévszakos abroncsok piaca pezseg, és a Nokian sem marad távol ettől az aktuális tendenciától. A finn gyártó új abroncsának Weatherproof a neve, és minden körülmények között jó biztonsági színvonalat ígér. A tulajdonos fordulója.

Nokian Weatherproof Ivalo A Nokian Weatherproof elemében, téli környezetben - A fénykép csak illusztráció © : Nokian

A helyzet nem kerülte el a megfigyelők figyelmét. A négyévszakos abroncsok szegmensében viszonylag egyedülálló aktivitás folyik. A néhány gyártó által korábban megvetett termékkategóriát most kezdik elismerni: Pirelli Cinturato All Season, Firestone Multiseason az újdonság részei, amelyek elfogadják a rokonságot a téli abroncsokkal, míg a Michelin CrossClimate olyan nyári abroncsként szerepel, amelyet alkalmassá tettek a télre!

Nem meglepő attól a gyártótól, aki a téli abroncs feltalálójaként ismert, hogy a Weatherproof abroncsát a téli gumi leszármazottjának tekinti.

Nokian  WeatherproofA fénykép csak illusztráció © : Nokian

Innovatív technikai megoldások

A Weatherproofon megtalálhatók az új WR D4 szerkezeti elemei, továbbá a karkasz. A V alakú futógumin található széles szegmensek a hó tárolására, a csipkés vállak pedig a víz elvezetésére hivatottak.
A dupla szilícium-dioxidot tartalmazó gumi a Nokian szerint az egyik elkerülhetetlen eleme az abroncs sokoldalúságának, amelyről azt mondják, hogy egyformán teljesít nyáron és télen.
Részben az ivaloi pályán fejlesztették, ahol volt alkalmunk felfedezni. Fejlesztésen esett át egy gyorsasági pályán Németországban és Spanyolországban is. Ez az eljárás jól tükrözi a szándékot, hogy sokoldalú, az évszakok változásainak megfelelő terméket szeretnének kínálni.
Az elvégzett első tesztek tagadhatatlan versenyképességről tesznek tanúbizonyságot a konkurensekkel szemben. Hamarosan visszatérünk rá és részletesebben fogunk róla beszélni.

Nokian Weatherproof nedves útburkolatonA fénykép csak illusztráció © : Nokian

Kinek? Miért?

Jóllehet a Weatherproof megkapta a valódi téli képességeket tanúsító 3PMSF minősítést, nem szabad annak tekinteni. Mint az összes többi négyévszakos abroncs, olyan autósoknak való, akik változatos körülmények között (száraz, eső, sár) közlekednek, és csak alkalmanként találkoznak hóval. A gyakran havas viszonyok között inkább alpesi, vagy akár északi abroncsok felé kell orientálódni.

A közép-európai országoknak szánt abroncs 13- 18 collos méretekben kapható személyautókra, 16 - 18 collos méretben SUV-okra, és 14 - 16 collos méretben haszonjárművekre.

Értékesítésére előre láthatóan 2015 őszétől kerül sor.

A Weatherproof képekben Flickr albumunkban: