Új gumimodellek: a gyártók újdonságai - Nokian WR SUV 3: nagy teljesítményű téli abroncs SUV és kompakt 4x4-es járművekre

Nokian WR SUV 3: nagy teljesítményű téli abroncs SUV és kompakt 4x4-es járművekre

Új abroncsok Leközölve 2013.05.30. , írta J. József

Nokian folytatja téli termékcsaládjának megújítását. Az északi abroncsokra szánt Hakkapeliitta termékvonalának bemutatását követően a finn gyártó bemutatta a SUV járművek összes méretére szánt klasszikus téli abroncsa, a WR SUV harmadik generációját. Erősségei: kifogástalan úttartás és tapadás minden téli útburkolaton, legyen az száraz, nedves, latyakos, havas, jeges....

Nokian WR SUV 3: nagy teljesítményű SUV téli abroncs Audi SUV havon - A fénykép csak illusztráció © : Nokian

 

Új abroncsával, a WR SUV 3-mal a Nokian azokat a SUV tulajdonosokat célozta, akik nagy teljesítményű abroncsokat szeretnének, a téli útviszonyoktól függetlenül. Az északi abroncs szakértője kifejezetten hangsúlyozza abroncsának kivételes tapadási tulajdonságait hóban és latyakban, kezelhetőségét és stabilitását, még nagy sebességnél is, valamint kitűnő ellenállását a vízencsúszással szemben. 


Kitűnő úttartás minden útburkolaton

A Nokian WR SUV 3 profiljaA fénykép csak illusztráció © : Nokian

A téli abroncsok világában a márka legújabb technológiáját élvező Nokian WR SUV 3 mindenféle - havas, nedves vagy száraz – útburkolaton kifogástalan úttartással rendelkezik. Az Európa különböző régióiban, köztük a híres ivalo-i Nokian próbaközpontban, Lappföldön próbált Nokian WR SUV 3 egyirányú szimmetrikus profillal rendekezik, amely kitűnő kormányozhatóságot eredményez. Szilárd központi hosszanti erezete pedig figyelemre méltó vezetési stabilitást nyújt, az útburkolattól függetlenül, különösen nagy sebességnél. Ezzel az új profillal pontosan és könnyen lehet fékezni, ami minden bizonnyal hozzájárul az üzemanyag-fogyasztás csökkenéséhez.

A mély keresztirányú hornyok a két elsimított központi horonnyal együtt hatékony vízeltávolítást tesznek lehetővé, ami csökkenti a vízencsúszást havas vagy nedves útburkolaton egyaránt.

A központi erezet és a hosszanti hornyok mellett elhelyezett  blokk-stabilizátorok növelik az abroncs merevségét és javítják kormányozhatóságát és a vezetési stabilitást száraz útburkolaton.

A Nokian WR SUV 3 Lock SlipeA fénykép csak illusztráció © : Nokian

Végezetül az egyik válltól a másikig húzódó Lock Slipe 3D lamella-rendszer (amit úgy fordíthatnánk, hogy "lamella-retesz") kitűnő kormányozhatóságot biztosít kanyarban. A lamella kinyílásakor a blokkba beépített retesz-rendszer segíti a futógumi blokkját. Előnye: az abroncs élettartamának növelése és a jobb kopásállóság.

 

Tapadás havas útburkolaton

Nokian WR SUV 3 - keresztirányú hornyokA fénykép csak illusztráció © : Nokian

A Nokian WR SUV 3 téli abroncs blokkjait optimalizálták a tapadás szempontjából különösen friss havon. A számos lamella az esős napokon jut szerephez. Az abroncs nagyon gyorsan reagál és meglepően jól kormányozható az oldaltapadás és a hosszanti tapadás kitűnő egyensúlyának köszönhetően. Így jobb tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, mint elődje, a Nokian WR G2 SUV havon vagy száraz úton, kanyarban, vagy sávváltásnál, még nagy sebességnél is.

gumikeveréket úgy fejlesztették ki, hogy alkalmazkodjon a változó körülményekhez és a nagy sebességekhez. A szilika magas aránya optimalizálja az abroncs tapadását nedves útburkolaton. A keverék tartalmaz repceolajat is, amely megnöveli az abroncs szakadásállóságát és erősíti a tapadást jégen és hóban. Az abroncs élettartama így hosszabb, de nem a teljesítmények rovására.  de nem az abroncs teljesítményének rovására.

Az európai címkézést illetően a Nokian WR SUV 3 értékelése B az üzemanyag-takarékosságra és C a nedvestapadásra (ezek az értékelések változhatnak az abroncsmérettől függően).

 

Kopásőrök segítik az abroncs ellenőrzését

A Nokian több kopásőrt helyezett el abroncsán. Az első kopásőr számok formájában jelentkezik, amelyeket a futógumi közepén helyeztek el és az abroncsprofil mélységét számokkal jelzi. A számok az abroncs kopásával párhuzamosan jelennek meg. A második, a Nokian által szabadalmaztatott kopásőr egy hópelyhet ábrázol. A szintén a futógumi közepére helyezett kopásőr 4 mm-es profilmélységig marad látható. E határérték után eltűnik, figyelmeztetve arra, hogy az abroncs már nem nyújt megfelelő védelmet a vízencsúszás ellen és ki kell cserélni.

Az eszköz kiegészítéseként a Nokian az abroncs oldalgumijára abroncsnyomásra és szerelési irányra vonatkozó információkat is gravírozott.

 

A Nokian WR SUV 3 levegőnyomás és szerelésA fénykép csak illusztráció © : Nokian

Kapható

A Nokian WR SUV 3 2013 őszétől lesz kapható 37 méretben, 15 - 17 collosig, minden SUV méretre. Meg jell jegyezni, hogy a legtöbb abroncs megerősített terhelési jelzőszámmal lesz kapható.