Új gumimodellek: a gyártók újdonságai - Pirelli Cinturato P1: környezetbarát abroncs, amely nem feledteti el a vezetés élményét

Pirelli Cinturato P1: környezetbarát abroncs, amely nem feledteti el a vezetés élményét

Új abroncsok Leközölve 2012.01.27.

A Cinturato P1 abronccsal a Pirelli azt akarja bizonyítani, hogy a környezet kímélése, a biztonság és vezetési kényelem összeegyeztethető egymással. A kis és közepes méretű személyautókra szánt Cinturato P1 határozottan javítja az üzemanyagfogyasztáshoz és a zajhoz kapcsolódó teljesítményeket a Cinturato P4-hez és P6-hoz képest. Továbbra is figyelmet fordít a fékezésre, a vezetési pontosságra és futásteljesítményre.

Pirelli Cinturato gumi A fénykép csak illusztráció © : All Rights Reserved

A városi és autópályán való vezetéshez egyaránt alkalmas Pirelli P1 Cinturato P1 abroncs a járművek széles körére felszerelhető. Már most alkalmas a legtöbb városi és kompakt szedán autóra, 2012-től pedig az összes szedánt le fogja fedni.

 Üzemanyagtakarékos és csöndes

 Elődeihez, a Cinturato P4-hez és P6-hoz viszonyítva a Pirelli Cinturato P1 abroncs érezhetően javítja a gördülési ellenállást és a zajszintet. Előrelépés tapasztalható a fékezés és közúti tulajdonságok terén is.

Kitűnő energiahatékonyságot, módosított zajkibocsátási szintet, hosszú élettartamot  ígér tehát, természetesen nem megfeledkezve a jó biztonsági színvonalról sem.

A gördülési ellenállás javulása

A gördülési ellenálláson keresztül értékelhető egy abroncs energiahatékonysága. Minél alacsonyabb, annál kevesebb energiát fejt ki a motor a jármű továbbításához. A Cinturato P1 abroncsra elődeihez képest Pirelli a gördülési ellenállás 25%-os csökkenését jelentette be. Ez a javulás a járműnél 4%-os üzemanyagcsökkenést és ugyanilyen arányú CO2 kibocsátás-csökkenést eredményez. Ilyen eredményt kaptak többek között a súly 15%-os csökkentésével.

A zajszint javulása

A Cinturato P1 profilját optimalizálták, ezáltal a külső zajszint 1,5 decibellel csökkent a P4 és P6 abroncsokhoz képest. Az utastérben 30 %-kal kevesebb zaj hallható, mint a Cinturato P4 abroncsnál (–1 decibel).

Jobb féktávolságok

A Cinturato P1 abroncsnak nem csupán a „zöld” tulajdonságai javultak a Cinturato P4-hez és P6-hoz képest, hanem biztonságosabb is. Száraz útburkolaton ugyanis 100 km/h sebességnél a P1 4%-kal rövidebb féktávolságot eredményez,  mint a P4, nedves útburkolaton pedig 3%-kal, 80 km/h sebességnél.

Rendkívüli élettartam

A Pirelli végül 50 000 - 60 000 kilométerre növelte a futásteljesítményt. A gyártó szerint ennek eléréséhez több szempontnak meg kell felelni: az abroncsok cseréje 10 000 kilométerenként, „ésszerű” vezetés, valamint jó állapotban lévő felfüggesztés…

 A Pirelli Cinturato P1 versenytársai

BridgestoneTuranza ER300 Ecopia
ContinentalContiPremiumContact 2
PirelliCinturato P7
DunlopSP Sport 01
GoodyearEfficient Grip