Új gumimodellek: a gyártók újdonságai - Yokohama Advan Sport V105: nagy teljesítményű gumiabroncs sportautókra és luxusautókra

Yokohama Advan Sport V105: nagy teljesítményű gumiabroncs sportautókra és luxusautókra

Új abroncsok Leközölve 2013.02.11. , írta B. József

A híres V103 utóda, a Yokohama Advan Sport V105 abroncsa ötvözi a teljesítményt és a vezetési élményt, a versenyzésből származó számos technológiai újításnak köszönhetően. A nagy teljesítményű autók szerelmesei értékelni fogják…

Nagy teljesítményű Yokohama ga. sportautókra és luxusautókra Nagy teljesítményű Yokohama ga. sportautókra és luxusautókra - A fénykép csak illusztráció © : Yokohama

Az Advan Sport V105 abronccsal  Yokohama a luxus szedánokat, (MercedesAudiBMW…) valamint az ultra-sportos autókat (Aston Martin, Porsche.…) célozta meg. Ezen a területen a gyártónak komoly érvei vannak. Az új ultranagy teljesítményű abroncsa közvetlenül hasznosítja a  túraautó-világbajnokságon (WTCC), szerzett tapasztalatokat, melynek hivatalos beszállítója 2006 óta.

Yokohama a túraautó-világbajnokság hivatalos beszállítójaA fénykép csak illusztráció © : WTCC

A fejlesztések jelentős részét a Nurburgring pályán, a nagy német márkák fellegvárában hajtották végre. Így meg lehetett győzni a Mercedes-Benzt, amely az Advan V105  abroncsot választotta SL, SLK, CLS és C Class modelljeinek elsőszerelésű abroncsának.

Újratervezett profil, megnövelt tapadás és vezetési komfort

A Yokohama Advan Sport V105 profiljaA fénykép csak illusztráció © : Yokohama

Elődjével, az Advan Sport V103 abronccsal összehasonlítva a V105 teljesen áttervezett futógumit kínál. A profil továbbra is  aszimmetrikus, optimalizált belső felülete nedves útburkolaton, optimalizált külső felülete pedig a száraz útburkolatokon fokozza a tapadást. Ami a többi részét illeti, mindent teljesen átdolgoztak.

  • Három széles és egy kisebb hosszanti csatorna biztosítja az optimális vízelvezetést  és minimalizálja a vízencsúszás kockázatát.
  • A csatornák mentén elhelyezett üregrendszer (5 változat felváltva) teszi lehetővé  a menetzaj csökkentését.
  • A gumiblokkok „dombos” (lekerekített) profilt kaptak, hogy  fokozzák a tapadást  és  mérsékeljék a kopást. Elősegítik a talajra gyakorolt nyomás jobb eloszlatását és a hő hatékonyabb elvezetését.

Hatékonyabb és ellenállóbb gumikeverék

Yokohama új gumikeveréket kínál az Advan Sport V105 számára. Az innováció a keverékben lévő  szilika szemcsék sűrűbb és jobb eloszlatásából áll („mikroszilika” eljárás). Az összetevők között megtaláljuk a narancshéj olajat, ami könnyebben megmunkálhatóvá teszi a gumit. Eredmény:  jobb kopásállóság  és  megnövelt tapadás nedves burkolaton.

Merevebb és könnyebb karkasz

A versenyzésből származó egyéb fejlesztés a „pszeudo-radiál" karkasz. Míg a szálakat általában 90°-os szögben helyezik el az abroncs felületéhez képest, a japán mérnökök 80°-kal megdöntötték őket az  Advan Sport V105 abroncsban. Így "háromszöges" oldalgumikat kaptak, mint a kerékpár kerekeinek küllői, amelyek jobban ellenállnak az hosszirányú vonóerőknek és a fékezésnek.

 

A Yokohama Advan Sport V105 karkasz konstrukciós mátrixaA fénykép csak illusztráció © : Yokohama

A „Matrix Body Ply” többrétegű technológiával kombinált innovációnak köszönhetően minden úttípuson javul a kormányzási pontosság, valamint több mint 4%-kal csökken az abroncs súlya. (– 4.6% egy 265/35 ZR 19 abroncson).

Megnövelt teljesítmények

Ezekkel a technológiákkal Yokohama Advan Sport V105 jelentősen megnövelte teljesítményeit az Advan V103-hoz képest:

  • Nedves útburkolaton a fékezés  14%-kal javult
  • Nedves útburkolaton a kormányozhatóság 11%-kal javult
  • A menetzaj 15%-kal csökkent

 

Összehasonlító teszt a Yokohama Advan Sport V105 abroncsra A fénykép csak illusztráció © : Yokohama

*A tesztet V105 265/35R19 abronccsal végezték

 

Olvassa el ezt is:

>> Yokohama Advan V105 : az árak
>> Yokohama Advan V105 : a versenytársak
>> Yokohama Advan V105 : a méretek